ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδικά «πυρά» κατά του Ιράν για την κράτηση διπλωμάτη: «Να απελευθερωθεί άμεσα»

Σουηδικά «πυρά» κατά του Ιράν για την κράτηση διπλωμάτη: «Να απελευθερωθεί άμεσα»
Αίθουσα δικαστηρίου (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) Intime

Την άμεση απελευθέρωση ενός διπλωμάτη της Ε.Ε. ο οποίος κρατείται σε ιρανική φυλακή για περισσότερες από 600 ημέρες και αντιμετωπίζει δίκη με την κατηγορία της κατασκοπείας για λογαριασμό του Ισραήλ ζητά η Σουηδία.

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε τη Δευτέρα (11/12) ότι γίνονται εντατικές εργασίες για την προσπάθεια απελευθέρωσης του Γιόχαν Φλοντέρους από τη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης, αφού το Ιράν ανακοίνωσε την Κυριακή (10/12) ότι άρχισε η δίκη του Σουηδού υπηκόου κεκλεισμένων των θυρών.

Ο Φλοντέρους κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ και «διαφθορά επί της Γης», ένα έγκλημα που επιφέρει τη θανατική ποινή.

Ο Κρίστερσον δήλωσε ότι οι κατηγορίες εναντίον του 33χρονου, ο οποίος συνελήφθη στο Ιράν το 2022, είναι αβάσιμες - ένα συμπέρασμα στο οποίο είχαν καταλήξει τόσο η σουηδική κυβέρνηση όσο και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ.

Από την πλευρά του ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπάιας Μπίλστρομ αποκάλυψε ότι η Στοκχόλμη έχει ζητήσει να επιτραπεί σε Σουηδούς διπλωμάτες πρόσβαση στην δίκη.

«Το σημαντικό σε αυτή την κατάσταση είναι να προστατεύσουμε τα συμφέροντα του Γιόχαν Φλοντέρους και η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να διασφαλίσουμε ότι ένα σουηδικό πρόσωπο από την πρεσβεία θα μπορεί να είναι παρόν στη δίκη, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα έχει μια δίκαιη δίκη», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Οι εργοδότες του Φλοντέρους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες επανέλαβαν την έκκλησή τους για την απελευθέρωσή του και δήλωσαν ότι αναζητούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις. «Ήμασταν εξαιρετικά σαφείς από την αρχή ότι είναι αθώος. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να κρατείται ο Γιόχαν υπό κράτηση», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ