ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Κοινωνική κατάρρευση προκαλεί η πείνα λένε οι κάτοικοί της

Γάζα: Κοινωνική κατάρρευση προκαλεί η πείνα λένε οι κάτοικοί της
AP Photo/Fatima Shbair

Η Χαμάς λέει πως αντεπιτίθεται σήμερα στις ισραηλινές δυνάμεις κατά μήκος της Γάζας, την ώρα που παλαιστινιακές και διεθνείς οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν πως η δημόσια τάξη καταρρέει καθώς η πείνα εξαπλώνεται, τροφοδοτώντας τους φόβους για μια μαζική έξοδο προς την Αίγυπτο.

Η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται υπό πλήρη ισραηλινό αποκλεισμό από την έναρξη του πολέμου πριν από δύο και πλέον μήνες και τα σύνορα με την Αίγυπτο αποτελούν τη μοναδική άλλη διέξοδο.

Οι περισσότεροι από τον συνολικό πληθυσμό των 2,3 εκατομμυρίων της Γάζας εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους και οι κάτοικοι λένε πως είναι αδύνατο να βρουν καταφύγιο ή τρόφιμα στον πυκνοκατοικημένο θύλακα, όπου πάνω από 18.000 άνθρωποι έχουν ήδη σκοτωθεί και οι μάχες μαίνονται.

Οι κάτοικοι της Γάζας καταγγέλλουν πως όσοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους πεθαίνουν από την πείνα και το κρύο, όπως και τους βομβαρδισμούς, περιγράφοντας πως πραγματοποιούν απεγνωσμένες εφόδους σε φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια.

Ο κίνδυνος ελλοχεύει τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια να τα σταματήσουν απελπισμένοι κάτοικοι ή ακόμα και να τα υποχρεώσουν να επιβραδύνουν ταχύτητα σε μια διασταύρωση, δήλωσε ο Καρλ Σκάου, ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ.

«Το 50% του πληθυσμού λιμοκτονεί, οι 9 στους 10 δεν τρώνε καθημερινά», είπε το Σάββατο στο Reuters.

AP Photo/Fatima Shbair

Ένας Παλαιστίνιος ανέφερε στο Ρόιτερς πως δεν έχει φάει τίποτα τις τελευταίες ημέρες και ότι αναγκάστηκε να ζητιανεύσει για να βρει ψωμί για τα παιδιά του.

«Υποκρίνομαι πως είμαι δυνατός, όμως φοβάμαι ότι θα καταρρεύσω μπροστά τους, οποιαδήποτε στιγμή», περιέγραψε σε τηλεφωνική επικοινωνία,

Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσαν πως 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι, το 85% του πληθυσμού της Γάζας, έχουν εκτοπιστεί και περιγράφει ως «κόλαση» τις συνθήκες στις νότιες περιοχές του θύλακα, εκεί όπου έχουν συγκεντρωθεί.

«Αναμένω η δημόσια τάξη να καταρρεύσει πλήρως σύντομα και μια ακόμα χειρότερη κατάσταση να εκτυλιχθεί, περιλαμβανομένων επιδημιών και μιας αυξανόμενης πίεση για μαζικές μετακινήσεις προς την Αίγυπτο», προειδοποίησε χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Το Ισραήλ αρνείται πως επιδιώκει να αδειάσει τη Γάζα

Στο μεταξύ, ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο γενικός διευθυντής του Γραφείου Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), έγραψε το Σάββατο πως το να ωθούνται οι κάτοικοι της Γάζας ολοένα και πιο κοντά στα σύνορα δείχνει «απόπειρες να μετακινηθούν οι Παλαιστίνιοι στην Αίγυπτο».

Στο ίδιο κλίμα και η Ιορδανία κατηγόρησε χθες το Ισραήλ πως επιδιώκει να «αδειάσει τη Γάζα από τους πολίτες της».

Ο Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος Έιλον Λεβί χαρακτήρισε τις κατηγορίες «απαράδεκτες και ψευδείς», επισημαίνοντας πως η χώρα του υπερασπίζεται τον εαυτό της «από τα τέρατα που διέπραξαν τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου», προκειμένου να τους φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ