ΚΟΣΜΟΣ

Αδειάζει η κλεψύδρα για τον Νετανιάχου: Οι όμηροι, η ρήξη με τις ΗΠΑ και το μέλλον της Γάζας

Αδειάζει η κλεψύδρα για τον Νετανιάχου: Οι όμηροι, η ρήξη με τις ΗΠΑ και το μέλλον της Γάζας
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου προσέρχεται στην εβδομαδιαία συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου στην Ιερουσαλήμ στις 10 Δεκεμβρίου, 2023. EPA/RONEN ZVULUN / POOL

Οι πιέσεις από το εξωτερικό αλλά κυρίως αυτές που και πάλι γιγαντώνονται στο εσωτερικό του Ισραήλ, φέρνουν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό της χώρας.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου μίλησε το βράδυ της Δευτέρας στην Κνεσέτ. Από την ομιλία του αξίζει κανείς να σταθεί σε δύο κυρίως σημεία κι αυτό γιατί είναι αποκαλυπτικά του τι βιώνει ο ίδιος προσωπικά αλλά και πολιτικά πλέον.

Ο Νετανιάχου, ή για την ακρίβεια το περιβάλλον του, διαρρέουν πως δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να επιστρέψει η Παλαιστινιακή αρχή στη Λωρίδα της Γάζας μετά το πέρας των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Πράγματι ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ στην ομιλία του, το υπογράμμισε περισσότερες από 3 φορές, σημάδι πως για τον ίδιο αλλά και για τους ακραίους εταίρους του, η συγκεκριμένη πρόταση είναι κόκκινη γραμμή. Ο Νετανιάχου δεν θέλει εντός της Γάζας το καθεστώς το οποίο υπήρχε πριν από τη Χαμάς κυρίως γιατί γνωρίζει πως και πάλι θα υπάρχουν ζητήματα και πιέσεις, αυτή την φορά και σε πολιτικό επίπεδο για επιστροφή στον διπλωματικό διάλογο με απαρχή την συμφωνία του '67…

Οι ακροδεξιοί εταίροι του, επί της ουσίας ο μόνος πυλώνας που τον κρατά σήμερα στην εξουσία, έχουν ξεκαθαρίσει πως για τους ίδιους δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την στρατιωτική παρουσία του Ισραήλ εντός της Γάζας για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Ουσιαστικά η Κυβέρνηση Νετανιάχου έχει χαράξει δρόμο ο οποίος δεν είναι άλλος από αυτόν που έληξε το 2005, την κατοχή και της Γάζας…

Οι διαρροές από το γραφείο του Νετανιάχου δείχνουν πως ο Πρωθυπουργός έχει τελικώς αποφασίσει να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να κρατηθεί για όσο αντέχει στην εξουσία. Η επιλογή της μη αποδοχής της μετριοπαθούς – διπλωματικής πρότασης των ΗΠΑ που εμμένουν στην επιλογή της Παλαιστινιακής αρχής θα φέρει χωρίς αμφιβολία ρήξη σημαντική στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον. Ο Νετανιάχου όμως δείχνει να ζει πλέον την κάθε ημέρα στον πολιτικό του βίο σαν να είναι η τελευταία και δείχνει να αδιαφορεί για το αύριο της χώρας του ακόμη κι αν πρόκειται για την ισχυρότερη και διαχρονικότερη συμμαχία που διακυβεύεται.

Το δεύτερο σημείο της ομιλίας Νετανιάχου που δείχνει να ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφορικά με την επόμενη ημέρα, είναι αυτό των ομήρων που η Χαμάς εξακολουθεί να κρατά. Οι κινήσεις Νετανιάχου για να έρθει μία επταήμερη κατάπαυση του πυρός, ήταν από λίγες ως αναιμικές και η φράση «μπορεί και να μην επιστρέψουν όλοι» που εξόργισε την κοινωνία του Ισραήλ, για τον ίδιο είναι όχι απλά ενδεχόμενο αλλά επιλογή. Ο Νετανιάχου φαίνεται να έχει αποφασίσει να συνεχίσει με όποιο κόστος την χερσαία επιχείρηση και έχει δώσει σαφείς εντολές στον στρατό να το πράξει με την δέουσα προσοχή χωρίς να φείδεται ή να πιέζεται από χρόνο ή κόστος. Η αλήθεια είναι πως ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ σήμερα δεν μπορεί να εγγυηθεί για τίποτε από τα παραπάνω ούτε στον ίδιο του τον εαυτό. Το μείζον ζήτημα όπως σημειώνουν και αρκετοί πολιτικοί αναλυτές είναι πως με τις κινήσεις του δείχνει να υποθηκεύει και το μέλλον του ανθρώπου που θα αναλάβει μετά τον ίδιο όποτε και με όποιον τρόπο γίνει αυτό.

Αναλύσεις σε μέσα του Ισραήλ δείχνουν πως ο πολιτικός χρόνος για το Νετανιάχου τελειώνει αλλά ακόμη δεν εξαντλήθηκε και αυτό ο Πρωθυπουργός και πολύπειρος πολιτικός Νετανιάχου εννοείται πως θα το εκμεταλλευτεί. Για το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας όποιες κι αν είναι στο τέλος οι απαντήσεις που θα δώσει δεν θα είναι αρκετές. Ο «Μπίμπι» όμως γνωρίζει πως είναι εξαιρετικά δύσκολο και για οποιονδήποτε πολιτικό του αντίπαλο να τηρήσει τις δύσκολες δεσμεύσεις που θα αναλάβει προεκλογικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ