ΚΟΣΜΟΣ

Ο φιλοευρωπαίος Ντόναλντ Τουσκ νέος πρωθυπουργός της Πολωνίας

Ο φιλοευρωπαίος Ντόναλντ Τουσκ νέος πρωθυπουργός της Πολωνίας
Ο νέος Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τούσκ AP Photo/Michal Dyjuk

Νέος πρωθυπουργός της Πολωνίας εξελέγη τη Δευτέρα (12/12) ο επικεφαλής του συνασπισμού των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων της χώρας, Ντόναλντ Τουσκ, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με την Ευρώπη. Σχέσεις που είχαν διαρραγεί κατά την πρωθυπουργία υπό τον Ματέους Μοραβιέτσκι.

Ο Τουσκ εξελέγη πρωθυπουργός με 248 ψήφους υπέρ και 201 κατά σε διαδικασία της Κάτω Βουλής της Πολωνίας.

Να σημειωθεί δε, πως ο Τουσκ έχει διατελέσει πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έχει δεσμευτεί ότι θα αποκαταστήσει τις σχέσεις της χώρας του με τις Βρυξέλλες.

Ο Τουσκ θα παρουσιάσει την Τρίτη (12/12) στο κοινοβούλιο το πολιτικό πρόγραμμα της κυβέρνησής του.

Αν και φιλοδοξεί να κλείσει τις «πληγές» μεταξύ Βρυξελλών και Βαρσοβίας, η προσπάθειά του για αποκατάσταση των σχέσεων περιπλέκεται από μια απόφαση που έλαβε τη Δευτέρα (11/12) το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας. Το δικαστήριο αυτό, που είχε βρεθεί στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πλευρών, έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο περί μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος που αναγκάστηκε να ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση του συντηρητικού, εθνικιστικού κόμματος PiS ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκφράσει «σοβαρές αμφιβολίες» για την ανεξαρτησία και την αμεροληψία του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Νωρίτερα, με άλλη απόφασή του, το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν όψει της τελικής του απόφασης, γνωστές ως προσωρινά μέτρα, αντιβαίνουν στο πολωνικό Σύνταγμα, γεγονός που αποτελεί κλιμάκωση στην σύγκρουση της Βαρσοβίας με τις Βρυξέλλες για το κράτος δικαίου.

Στην Βαρσοβία επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους εκατομμυρίων ευρώ σε δύο υποθέσεις για τις οποίες το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέβαλε προσωρινά μέτρα. Η μία υπόθεση αφορούσε διαμάχη της Πολωνίας με την Τσεχία για το ανθρακωρυχείο του Τουρόφ και η άλλη το πειθαρχικό σώμα των δικαστών.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας προκάλεσε κρίση με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021 με την απόφασή του σύμφωνα με την οποία τμήματα των συνθηκών της Ένωσης δεν είναι σύμφωνα με το πολωνικό Σύνταγμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ