ΚΟΣΜΟΣ

Στήριξη Σολτς στην Αλβανία: Να προχωρήσει η ένταξή της στην ΕΕ

Στήριξη Σολτς στην Αλβανία: Να προχωρήσει η ένταξή της στην ΕΕ
AP Photo/Markus Schreiber

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς στήριξε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και πρότεινε σήμερα στη Βουλή ακόμη και τη μέθοδο της λήψης αποφάσεων με την διαδικασία της ειδικής πλειοψηφίας.

Μπορεί οι δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριου να είναι πιο «γενικές» για όλα τα βέτο, όμως η αναφορά στην Αλβανία ως παράδειγμα «φωτογραφίζει» τις τελευταίες εξελίξεις και την απειλή της Αθήνας για βέτο εάν δεν υπάρξουν εξελίξεις στην υπόθεση Μπελέρη.

Ο Όλαφ Σολτς εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση στην ενταξιακή διαδικασία σημειώνοντας «είναι ο καιρός να δούμε όλοι τη μεγάλη εικόνα - και αυτό ισχύει τόσο για τις υποψήφιες χώρες όσο και για τα κράτη - μέλη της ΕΕ».

Τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης των ενταξιακών διαδικασιών και της λήψης αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία, ακόμη και στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας.

«Όταν μια χώρα έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, όπως π.χ. στην περίπτωση της Αλβανίας, πρέπει αυτό να αναγνωρίζεται, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος για εκτεταμένες συνέπειες συνολικά στη διαδικασία διεύρυνσης, κάτι που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε», δήλωσε μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ