ΚΟΣΜΟΣ

Μπρα-ντε-φερ ΗΠΑ - Τουρκίας για τον Φετουλάχ Γκιουλέν

Μπρα-ντε-φερ ΗΠΑ - Τουρκίας για τον Φετουλάχ Γκιουλέν
REUTERS/Greg Savoy/Reuters TV

Μεταξύ σφύρας και άκμονος για άλλη μία φορά οι διπλωματικές σχέσεις Άγκυρας – Ουάσινγκτον, με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην μέντορα του Τούρκου προέδρου, να αποτελεί την «πέτρα του σκανδάλου» που έχει πολώσει τις δύο πλευρές.

 

Πίσω από τις μετρημένες και πολιτικώς ορθές δημόσιες δηλώσεις των εμπλεκόμενων, σοβαρές καταγγελίες, πιέσεις και δυσπιστία απειλούν, για άλλη μία φορά, τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών.

Η Άγκυρα ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στην Ουάσινγκτον για την έκδοση του ανθρώπου, τον οποίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί υποκινητή του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

«Απευθύνω έκκληση στις ΗΠΑ. Κάθε φορά που ζητούσατε από εμάς τρομοκράτη, συνεισφέραμε. Αυτοί οι άνθρωποι που σας ζητάμε τώρα, εντάσσονται σε αυτή τη λίστα. Σας ζητάμε να τους παραδώσετε», διεμήνυσε, επευφημούμενος από πλήθος υποστηρικτών του, το απόγευμα του Σαββάτου (16/7), μπροστά από το Δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι, σε επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε όχι μόνο ανακριβείς αλλά και επιβλαβείς για τις σχέσεις των δύο χωρών τους ισχυρισμούς της Άγκυρας περί εμπλοκής των ΗΠΑ στην απόπειρα ανατροπής της εκλεγμένης κυβέρνησης.

«Ο Τζον Κέρι κατέστησε σαφές πως οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να παράσχουν βοήθεια στις τουρκικές αρχές στις έρευνες που διεξάγουν για το πραξικόπημα. Όμως, κάθε δημόσια αναφορά για οποιονδήποτε ρόλο των ΗΠΑ στο αποτυχημένο πραξικόπημα είναι ψευδής και βλαπτική για τις διμερείς μας σχέσεις», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι.

Σε συνέντευξή του, πάντως, στην εφημερίδα New York Times, ο ίδιος ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο ηγέτης του περίφημου κινήματος Χιζμέτ, όχι μόνο απέρριψε μετά βδελυγμίας τις κατηγορίες περί οργάνωσης του πραξικοπήματος αλλά, επιπλέον, άφησε να εννοηθεί πως το πραξικόπημα ήταν στημένο από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω ιαχών του πλήθος για επαναφορά της εσχάτης των ποινών για τους στασιαστές, επιβεβαίωσε αυτό που είχε νωρίτερα προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ, πως δηλαδή θα αναζητηθούν νόμιμες οδοί για την παραδειγματική τιμωρία των «προδοτών», ώστε να μην επαναληφθούν γεγονότα σαν κι αυτό της 15ης Ιουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ