ΚΟΣΜΟΣ

Το καυτό παρασκήνιο της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ουκρανίας - Τι προσπαθεί να κερδίσει ο Όρμπαν

Το καυτό παρασκήνιο της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ουκρανίας - Τι προσπαθεί να κερδίσει ο Όρμπαν
AP/ Omar Havana

Μία από τις δυσκολότερες και σίγουρα μία από τις πιο περίεργες συνόδους κορυφής έλαβαν χώρα σήμερα στις Βρυξέλλες.

Μπορεί ο Σαρλ Μισέλ να ανακοίνωσε πως επίσημα το ενταξιακό κεφάλαιο για την εισδοχή της Ουκρανίας στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να άνοιξε αλλά αυτό μόνο εύκολο, όπως φαίνεται, δεν ήταν. Ο Βίκτορ Όρμπαν από την αρχή της ημέρας κατά την είσοδό του στο κτίριο του Κοινοβουλίου ξεκαθάρισε πως: «η Ουκρανία δεν είναι σε καμία περίπτωση έτοιμη για την Ευρώπη και δεν υπάρχει τίποτε προς διαπραγμάτευση».

Όπως συνηθίζει ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας κράτησε τον λόγο του και έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση του υπόλοιπους 26 ηγέτες της Ευρώπης. Πηγή με γνώση των πεπραγμένων της συνεδρίασης σχολίασε στο CNN Greece πως μετά από ώρες επίμονων αρνήσεων ο Όρμπαν έφερε κυριολεκτικά την ολομέλεια στα όριά της. Σε μία ανεπίσημη «παύση» ο Γάλλος Πρόεδρος με τον Γερμανό ομόλογό του, τον Σαρλ Μισέλ αλλά και την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είχαν μία ξεχωριστή «mini» συνεδρίαση με τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας. Σε αυτή η ίδια πηγή αναφέρει πως ένας από τους ηγέτες μίλησε ανοιχτά στον Όρμπαν λέγοντας… «πήγαινε για λίγο έξω όταν επιστρέψουμε στη διάσκεψη και θα βρούμε εμείς την λύση για εσένα». Πηγές από το περιβάλλον του Όρμπαν επιβεβαιώνουν πως ο Πρωθυπουργός της χώρας δεν βρισκόταν στην αίθουσα όταν οι 26 αποφάσισαν ομόφωνα την επίσημη έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας για την Ουκρανία και την παράλληλη χορήγηση status υποψήφιας χώρας στη Γεωργία.

Κατά την επιστροφή του ο Όρμπαν σύμφωνα με πηγή από την ΕΕ ενημερώθηκε για την εξέλιξη και φαίνεται να δήλωσε πως ο ίδιος δεν έχει δεσμευθεί, αλλά σέβεται την απόφαση των υπολοίπων μελών. Αυτό πρακτικά φυσικά δεν σημαίνει πως το επίσημο έγγραφο δεν θα φέρει την υπογραφή του αύριο αλλά ότι σίγουρα έχει ένα πειστικό «άλλοθι» προς τη Μόσχα με την οποία ο Ούγγρος Πρωθυπουργός είναι «ενεργειακά» και οικονομικά δεμένος.

Σε κάθε περίπτωση η υπογραφή της Ουγγαρίας και η απόλυτη ομοφωνία στην απόφαση αποτελεί προαπαιτούμενο για να «τρέξουν» οι εξελίξεις με την Ουκρανία και αυτό αναμένεται να φανεί κατά την αυριανή διαδικασία. Οι πιέσεις της Ουγγαρίας φαίνεται να έχουν και ως στόχο ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό το οποίο θέλει να έχει μαζί του στην επιστροφή στη Βουδαπέστη ο Όρμπαν. Άγνωστο παραμένει το ύψος του «αιτήματος» αλλά και ο χαρακτηρισμός με τον οποίο αυτό θα εκταμιευθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ