ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Χωρίς συμφωνία για το δημοσιονομικό

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Χωρίς συμφωνία για το δημοσιονομικό
Eurokinissi

Χωρίς συμφωνία για την αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου της Ευρωπαικής Ένωσης αλλά και με τα εμπόδια που έθεσε η Ουγγαρία για χορήγηση βοηθείας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία, ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Τα μεσάνυχτα είχαν διακοπεί οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ηγετών. Οι 27 επέστρεψαν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων λίγο μετά τη 01:30 (02:30).

Οι ηγέτες δεν κατάφεραν να βρουν κοινό τόπο, παρά τις πολύωρες συζητήσεις, ωστόσο θεωρείται θετική εξέλιξη η απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία.

Η συμφωνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία επετεύχθη περί τις 18:30 (19:30), αφού ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν αποχώρησε από το δωμάτιο της συνεδρίασης και οι υπόλοιποι 26 είπαν «ναι».

Ο κ. Όρμπαν, περίπου δέκα λεπτά έπειτα από την αποχώρησή του από τη συνεδρίαση, μεταφόρτωσε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο οποίο εμμένει στην πάγια θέση του, κρίνοντας ότι πρόκειται για «κακή συμφωνία».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ακόμη να χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Γεωργία, ενώ η ΕΕ θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μόλις επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης. Κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει έκθεση ως τον Μάρτιο με σκοπό τη λήψη απόφασης.

Οι 27 επιστρέφουν στο τραπέζι αργότερα σήμερα (11:00 ώρα Ελλάδας), με ανοιχτή την αναθεώρηση του ΠΔΠ, αλλά και την Μέση Ανατολή να αποτελεί επίσης δύσκολο ζήτημα.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ανακοίνωσε πως άσκησε το βέτο του, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των 27, για να μην υιοθετηθεί νέα οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία, αξίας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσω του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Τον Φεβρουάριο η συζήτηση το δημοσιονομικό πλαίσιο

Σε ότι αφορά την αναθεώρηση τους πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου οι 27 αποφάσισαν να το συζητήσουν εκ νέου στις αρχές του 2024.

Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής ότι 26 ηγέτες συμφώνησαν με την πρόταση σε όλα τα στοιχεία.

«Θα πρέπει να είμαι πολύ ακριβής, ένας ηγέτης, αυτός της Σουηδίας, πρέπει να συμβουλευτεί το κοινοβούλιο της χώρας του κατά τη συνήθη διαδικασία για τη χώρα αυτή και (άλλος) ένας ηγέτης δεν μπόρεσε να συμφωνήσει», διευκρίνισε ο κ. Μισέλ.

Σημείωσε ότι «όλες οι προτεραιότητες, η υποστήριξη για την Ουκρανία, η μετανάστευση, το ταμείο αλληλεγγύης, η άμυνα, είναι μέρος (του πλαισίου διαπραγμάτευσης), που σημαίνει ότι θα επανέλθουμε στο ζήτημα στις αρχές του επόμενου έτους και θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε ομοφωνία για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το σχέδιο».

Ο κ. Μισέλ επισήμανε πάντως ότι απόψε εστάλη «πολύ ισχυρό μήνυμα στους Ευρωπαίους πολίτες, πολύ ισχυρό μήνυμα στους Ουκρανούς πολίτες, επειδή αποφασίσαμε να χορηγήσουμε το καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Γεωργία, να ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και με την Μολδαβία, να κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ