ΚΟΣΜΟΣ

Μία ώρα κράτησε το τηλέφωνο Μπάιντεν - Ερντογάν - Η πρόσκληση που δεν πήρε ο Τούρκος πρόεδρος

Μία ώρα κράτησε το τηλέφωνο Μπάιντεν - Ερντογάν - Η πρόσκληση που δεν πήρε ο Τούρκος πρόεδρος
Από τη σύνοδο των δύο ηγετών στο ΝΑΤΟ (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Susan Walsh

Μία ώρα κράτησε το τηλεφώνημα,σύμφωνα με πληροφορίες,του Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπου συζητήθηκαν μια σειρά θεμάτων όπως τα F- 16, τα ελληνοτουρκικά και οι ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.   

Αυτό που δεν πήρε ο Ερντογάν που όλο το προηγούμενο διάστημα τόνιζε ότι περίμενε από τον Αμερικανό πρόεδρο να σηκώσει το τηλέφωνο είναι μια πρόσκληση στο Λευκό Οίκο την ώρα που αναλυτές στην Τουρκία ζητούν από την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το χαρτί της ένταξης στη Σουηδία στο ΝΑΤΟ προκειμένου να πάρει τα ανταλλάγματα που θέλει.

Ο Αλί Τσινάρ- ανταποκριτής του HABERTURK στην Ουάσιγκτον, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η αλήθεια είναι πως υπήρχε μια αναμονή για ένα τηλεφώνημα του Μπάιντεν προς τον Ερντογάν. Καθώς ο πρόεδρος Μπάιντεν με αφορμή τη Γάζα είχε μιλήσει με τους ηγέτες της περιοχής αλλά όχι με τον Ερντογάν. Ήταν σημαντικό τηλεφώνημα και οι πληροφορίες αναφέρουν πως είχε διάρκεια μιας ώρας.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν βρίσκεται στο τέταρτο έτος της θητείας του και μέχρι και σήμερα δεν έχει έρθει καμία πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο στον Ερντογάν.

Κατά της διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας ο Ερντογάν δήλωσε ότι η εμβάθυνση και η παράταση των ισραηλινών επιθέσεων μπορεί να έχει αρνητικές περιφερειακές και παγκόσμιες συνέπειες και ότι η δημιουργία του εγγυητικού μηχανισμού που προτείνει η Τουρκία, η τήρηση των υποσχέσεων που δόθηκαν και η ίδρυση ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου, εδαφικά ολοκληρωμένου Παλαιστινιακού Κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ στη βάση των συνόρων του 1967 είναι η πιο λογική και μόνιμη λύση.

Αναφορικά με τα F-16 o Διευθυντής Στρατηγικής Επικοινωνίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε για άλλη μια φορά ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Ο Κίρμπι δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν την τελευταία κατάσταση στη Γάζα και το ισραηλινο-παλαιστινιακό ζήτημα, καθώς και τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Σχολιάζοντας τις πωλήσεις των αμερικανικών F-16 στην Τουρκία τόνισε: «Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 (για την Τουρκία)».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ