ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: 6.000 συλληφθέντες - στρατηγοί και δικαστές ανάμεσά τους

Τουρκία: 6.000 συλληφθέντες - στρατηγοί και δικαστές ανάμεσά τους
Συλληφθέντες ανώτατοι αξιωματικοί - στη μέση της πρώτης σειράς ο Ακίν Οζτούρκ, πρώην αρχηγός της Αεροπορίας και φερόμενος ως επικεφαλής του πραξικοπήματος twitter

Τους 6.000 φτάνουν οι συλληφθέντες στην Τουρκία σε σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, επικαλούμενο τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγκ.

Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά τεταμένη, με τις Αρχές να παραδέχονται ότι ομάδες σταστιαστών εξακολουθούν να δρουν στην Κωνσταντινούπολη, αν και, όπως υποστηρίζει ανώτατος αξιωματούχος που μίλησε στο Ρόιτερς, «δεν αποτελούν κίνδυνο». 

Στρατηγοί, δικαστές και εισαγγελείς μεταξύ των συλληφθέντων

Οι συλληφθέντες ανώτατοι αξιωματικοί είναι, μέχρι στιγμής, 34, σύμφωνα με το NTV.

Σύλληψη του Ακίν Οζτούρκ, πρώην αρχηγού της πολεμικής αεροπορίας

Άλλες εμβληματικές φυσιογνωμίες είναι ο Ερντάλ Οζτούρκ, διοικητής της τρίτης στρατιάς και ο Αντέμ Χουντούτι, διοικητής της δεύτερης στρατιάς.

Νωρίς σήμερα το πρωί, στην πόλη Ντενιζλί (δυτική Τουρκία), ο διοικητής της φρουράς Οζάν Οζμπακίρ συνελήφθη μαζί με 51 στρατιώτες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Εξάλλου, υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας και άλλοι υψηλόβαθμοι συνάδελφοί του συνελήφθησαν στη βάση Ιντσιρλίκ την οποία χρησιμοποιεί ο διεθνής συνασπισμός για τις επιδρομές του εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία, ανέφερε σήμερα η εφημερίδα Hűrriyet. Ο στρατηγός Μπεκίρ Ερτζάν Βαν συνελήφθη χθες ταυτόχρονα με περίπου δώδεκα αξιωματικούς κατώτερης ιεραρχίας στη βάση, ανέφερε η εφημερίδα. Οι βαθμοφόροι ανακρίνονται.

Δεξιά απεικονίζεται ο στρατηγός Βαν

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η Άγκυρα εκτιμά ότι η βάση Ιντσιρλίκ, η οποία έκλεισε χθες και παρέμεινε κλειστή μέχρι το μεσημέρι σήμερα, είχε χρησιμοποιηθεί για τον ανεφοδιασμό των μαχητικών αεροσκαφών που χρησιμοποίησαν οι πραξικοπηματίες το βράδυ της Παρασκευής.

Η διαπόμπευση των στρατηγών

Η διαπόμπευση των στρατηγών και των άλλων υψηλόβαθμων αξιωματικών του στρατού εμφανέστατα αποτελεί ζητούμενο. Σε αυτό το πλαίσιο, από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας- και από τους λογαριασμούς του στα σόσιαλ μίντια- κυκλοφορεί αυτό το βίντεο με τους συλληφθέντες αξιωματικούς. Είναι καταβεβλημένοι και έχουν κακοποιηθεί. Ο πρώην αρχηγός της αεροπορίας, Ακίν Οζτούρκ ο οποίος υποδεικνύεται ως επικεφαλής του πραξικοπήματος (στο 2':56''), έχει εκτός από τις μελανιές στο πρόσωπο και στα χέρια, καλυμμένο με επίδεσμο το αριστερό του αυτί.

Οι εκκαθαρίσεις δεν περιορίζονται στον στρατό. Εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί σε βάρος 2.745 δικαστών και εισαγγελέων σε όλη την Τουρκία.

Το πρακτορείο ειδήσεων Dogan μετέδωσε πως 44 δικαστές και εισαγγελείς συνελήφθησαν στη διάρκεια της νύχτας στο Ικόνιο (κέντρο) και 92 στο Γκαζίαντεπ (νοτιοανατολικά).

Η έρευνα έχει ανατεθεί σε εισαγγελείς στην Άγκυρα. Οι συλληφθέντες θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος έχει αυτοεξοριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον οποίον ο Ερντογάν κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το πραξικόπημα. Εκείνος αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ