ΚΟΣΜΟΣ

Νέα πλήγματα του Ισραήλ στη Γάζα – Εντείνονται οι εκκλήσεις για απελευθέρωση ομήρων

Νέα πλήγματα του Ισραήλ στη Γάζα – Εντείνονται οι εκκλήσεις για απελευθέρωση ομήρων
ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Το Ισραήλ εξαπέλυσε σήμερα Κυριακή 17/12 νέα πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας την ώρα που οι Ισραηλινοί ηγέτες αντιμετωπίζουν ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις να διαπραγματευτούν και να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των ομήρων που απήγαγε η Χαμάς.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε ισραηλινά πλήγματα στην πόλη Ντέιρ αλ Μπάλαχ, στο κεντρικό τμήμα της Γάζας, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν επίσης ισραηλινό βομβαρδισμό στην νότια πόλη Μπάνι Σουχέιλα.

Συνολικά περίπου 18.800 άνθρωποι, εκ των οποίων γύρω στο 70% γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τη Χαμάς, που βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα, από το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσης σήμερα τον θάνατο δύο στρατιωτών του, με τους οποίους ανήλθε σε 121 ο συνολικός αριθμός των Ισραηλινών στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επίθεσης στη Γάζα στα τέλη Οκτωβρίου.

Εντείνονται οι εκκλήσεις για τους ομήρους

Εν τω μεταξύ, οι συγγενείς των ομήρων ενέτειναν τις εκκλήσεις τους στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για να τον ωθήσουν να συνάψει συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε ότι σκότωσε «από λάθος» τρεις από τους ομήρους στον παλαιστινιακό θύλακα.

Αυτοί οι τρεις βρίσκονταν μεταξύ των περίπου 250 ομήρων που απήχθησαν από την Χαμάς στην άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 1.140 άνθρωποι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν δώσει στη δημοσιότητα οι ισραηλινές αρχές.

Οι συγγενείς των ομήρων πραγματοποίησαν εξάλλου χθες στο Τελ Αβίβ συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

«Το αίτημά μας δεν είναι ένας αγώνας (κατά της κυβέρνησης). Είναι μια έκκληση που θα έκανε ο οποιοσδήποτε αν επρόκειτο για τον πατέρα του. Σκεφτείτε μας και κάντε τώρα ένα σχέδιο (διαπραγμάτευσης)», δήλωσε η Νόαμ Πέρι, η κόρη του ομήρου Χάιμ Πέρι κατά την διαδήλωση αυτή.

Πάνω από 100 Ισραηλινοί και ξένοι όμηροι της Χαμάς απελευθερώθηκαν σε ανταλλαγή με 240 Παλαιστίνιους κρατούμενους κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός διάρκειας μιας εβδομάδας τον περασμένο μήνα, την οποία διαπραγματεύτηκε το Κατάρ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε χθες ότι «η στρατιωτική πίεση είναι απαραίτητη τόσο για την επιστροφή των ομήρων όσο και για να εξασφαλιστεί η νίκη επί των εχθρών μας».

Κατάρ: Διπλωματικές προσπάθειες για ανανέωση της εκεχειρίας

Ωστόσο ο Νετανιάχου φάνηκε ταυτοχρόνως να επιβεβαιώνει τρέχουσες διπλωματικές προσπάθειες στο Κατάρ για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση και άλλων ομήρων. «Έχουμε σοβαρές επικρίσεις για το Κατάρ, για τις οποίες υποθέτω ότι θα ακούσετε εν ευθέτω χρόνω, αλλά προς το παρόν προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε την ανάκτηση των ομήρων μας», υπογράμμισε.

Το Κατάρ επιβεβαίωσε χθες ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές (του) προσπάθειες για την ανανέωση της ανθρωπιστικής παύσης» των εχθροπραξιών.

Ο επικεφαλής των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών Νταβίντ Μπαρνέα συνάντησε εξάλλου την Παρασκευή τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ Μπεν Αμπντελραχμάν αλ Θάνι, ο οποίος είχε βοηθήσει στην διαπραγμάτευση της προηγούμενης εκεχειρίας, σύμφωνα με τον ιστότοπο πληροφόρησης Axios.

Ωστόσο η Χαμάς δήλωσε «αντίθετη σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για την ανταλλαγή κρατουμένων έως ότου σταματήσει τελείως η επίθεση κατά του λαού μας», σύμφωνα με μήνυμα που ανήρτησε στην εφαρμογή Telegram.

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι θα μεταβεί στο Ισραήλ, το Μπαχρέιν και το Κατάρ, υπογραμμίζοντας «τη δέσμευση της Ουάσινγκτον για την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας».

Τις τελευταίες μέρες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ωθήσει τις ισραηλινές αρχές να περάσουν σε μια νέα φάση χαμηλότερης έντασης στην επιχείρησή τους στη Γάζα, προκειμένου να προστατευθούν καλύτερα οι άμαχοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ