ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στη Σερβία: Νίκη και αυτοδυναμία για το κόμμα του Βούτσιτς

Εκλογές στη Σερβία: Νίκη και αυτοδυναμία για το κόμμα του Βούτσιτς
Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς ψηφίζει για βουλευτικές και τοπικές εκλογές σε εκλογικό τμήμα στο Βελιγράδι AP Photo / Darko Vojinovic

Ποσοστό 47,1% καταλαμβάνει το κυβερνών Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του Αλεξάνταρ Βούτσιτς με καταμετρημένο το 50% των ψήφων στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα Κυριακή (17/12) στη Σερβία, σύμφωνα με την υπηρεσιακή πρωθυπουργό 'Ανα Μπρνάμπιτς.

Ο συνασπισμός των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων «Η Σερβία ενάντια στη βία» έλαβε το 23,1% των ψήφων. Οι Σοσιαλιστές το 6,8%, ο συνασπισμός των εθνικιστών «Ελπίδα» το 4,8%, το νεοσύστατο κόμμα «Η Φωνή του Λαού», του οποίου ηγείται ο γιατρός, αρνητής των εμβολίων, Μπράνιμιρ Νεστόροβιτς, έλαβε το 4,8%.

Αν επιβεβαιωθούν μέχρι το τέλος της καταμέτρησης τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η 'Ανα Μπρνάμπιτς τότε το Σερβικό Προοδευτικό κόμμα καταλαμβάνει τις 129 από τις 250 έδρες στο κοινοβούλιο.

Στην προηγούμενη βουλή κατείχε 120 έδρες.

Νωρίτερα οι δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα στο κυβερνών Προοδευτικό Κόμμα (SNS).

Συγκεκριμένα το SNS προηγείται με 46,6%, σύμφωνα με πρόβλεψη των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων Ipsos και CeSID, με βάση τη μερική καταμέτρηση δείγματος εκλογικών τμημάτων.

Η αντιπολιτευόμενη συμμαχία Σερβία Κατά της Βίας ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 23%, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας έρχεται τρίτο με 6,9%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ