ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Βάζο που αγοράστηκε για τέσσερα δολάρια πουλήθηκε για... 107.000

ΗΠΑ: Βάζο που αγοράστηκε για τέσσερα δολάρια πουλήθηκε για... 107.000
Κατάστημα Καλής Θέλησης (Goodwill) (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Mel Evans

Η αγάπη της Τζέσικα Βίνσεντ να επισκέπτεται καταστήματα μεταχειρισμένων ειδών, εκπτώσεις, υπαίθριες αγορές που είχε από παιδί αποδείχθηκε ιδιαίτερα επικερδής καθώς γυάλινο βάζο που αγόρασε για 3,99 δολάρια πωλήθηκε για πάνω από 107.000 δολάρια.

Η Βίνσεντ δήλωσε στο CNNi ότι αυτή και ο σύντροφός της ήταν τακτικοί αγοραστές στο εν λόγω κατάστημα Καλής Θέλησης - «πιθανώς δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα». «Ήταν απλώς ένα αστείο πράγμα που έκανα, ή ένα διαφορετικό πράγμα που έκανα στο δρόμο για το σπίτι για να αποφορτιστώ», πρόσθεσε.


Η αγορά έγινε τον περασμένο Ιούνιο και η Βίνσεντ πρόσεξε αμέσως το βάζο. «Οι άνθρωποι μου λένε ότι έχω καλό μάτι», είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Μπορείς να με βάλεις σε έναν διάδρομο με ένα σωρό πράγματα από ένα μαγαζί με δολάρια και μπορώ να ξεχωρίσω το ένα αντικείμενο με λίγη αξία», είπε χαρακτηριστικά.

Το σχέδιο σε σχήμα μπουκαλιού διαθέτει ένα στροβιλιζόμενο μοτίβο - κομψά φυσητό με ημιδιαφανές κόκκινο και αδιαφανές βεραμάν πράσινο γυαλί.

«Μόλις το πήρα στα χέρια μου, κατάλαβα ότι ήταν ένα ωραίο κομμάτι», συνέχισε για να καταλήξει: «Δεν είχα ιδέα ότι ήταν τόσο ωραίο, αλλά απλά ήξερα ότι ήταν καλής ποιότητας. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι κανείς δεν το είχε πάρει πριν από μένα».

Η Βίνσεντ είπε ότι αναγνώρισε σημάδια στη βάση του βάζου που έδειχναν ότι είχε κατασκευαστεί στην Ιταλία, από γυαλί Murano υψηλής ποιότητας. Αλλά μια λέξη παρέμενε μυστήριο για εκείνη, οπότε μόλις γύρισε σπίτι μοιράστηκε φωτογραφίες του κομματιού σε μια ομάδα στο Facebook. Τα υπόλοιπα μέλη σύντομα αναγνώρισαν τη λέξη που έλειπε ως «Venini», όπως η διάσημη ιταλική εταιρεία υαλουργίας.

Αποδείχθηκε ότι το βάζο ανήκει στη εξαιρετικά σπάνια σειρά «Pennellate» που σχεδίασε ο Κάρλο Σκάρπα, αρχιτέκτονας που ασχολήθηκε επίσης με τα γυάλινα σκεύη και τα έπιπλα, για τη Venini το 1942, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δημιουργικού διευθυντή της εταιρείας. Ο όρος «Pennellate» μεταφράζεται ως «πινελιές», αναφερόμενος στη ζωγραφική εμφάνιση των κομματιών.

Ο επικεφαλής της εταιρίας Wright's που έκανε τη πώληση του βάζου, Ρίτσαρντ Ράιτ, τόνισε στο CNNi σε ένα email μετά την πώληση: «Η δουλειά του Σκάρπα στο γυαλί ήταν από τις πιο καινοτόμες στο νησί Μουράνο. Η σειρά Pennellate δεν παρήχθη ή αγοράστηκε ευρέως στην εποχή της - έτσι είναι αρκετά σπάνιο να βρει κανείς ένα έργο όπως αυτό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ