ΚΟΣΜΟΣ

Η BP σταματά τις διελεύσεις στην Ερυθρά Θάλασσα λόγω των επιθέσεων των Χούτι

Η BP σταματά τις διελεύσεις στην Ερυθρά Θάλασσα λόγω των επιθέσεων των Χούτι
Από επίθεση των Χούτι σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) Houthi Media Center via AP

Το πάγωμα των διελεύσεων από την Ερυθρά Θάλασσα ανακοίνωσε η BP μετά το πρόσφατο κύμα επιθέσεων κατά εμπορικών πλοίων από τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης.  

Η απόφαση ελήφθη λόγω της συνεχώς επιδεινούμενης κατάαστασης ασφαλείας τονίζοντας ότι είναι ένα προσωρινό μέτρο.

O πετρελαϊκός γίγαντας ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Η ασφάλεια και η προστασία των ανθρώπων μας και όσων εργάζονται για λογαριασμό μας είναι προτεραιότητα της BP.

Υπό το φως της επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας για τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα, η BP αποφάσισε να διακόψει προσωρινά όλες τις διελεύσεις μέσω της Ερυθράς Θάλασσας. Θα διατηρήσουμε αυτή την προληπτική παύση υπό συνεχή επανεξέταση, ανάλογα με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν στην περιοχή».

Ανάλογες αποφάσεις πήραν και άλλες εταιρίες μεταφοράς αγαθών και προϊόντων.

Ανάμεσά τους και μία από τις μεταλύτερες μεταφορικές εταιρίες η Evergreen Line η οποία έκανε γνωστό ότι δεν θα μεταφέρει ισραηλινά φορτία μέσω της Ερυθράς Θάλασσας μέχρι νεωτέρας.

Η Ερυθρά Θάλασσα είναι μια από τις σημαντικότερες οδούς παγκοσμίως για τις μεταφορές πετρελαίου και καυσίμων, καθώς και για τα καταναλωτικά αγαθά.

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούτι στοχεύουν πλοία που ταξιδεύουν μέσω του στενού Μπαμπ αλ Μαντάμπ -γνωστό και ως η Πύλη των Δακρύων- το οποίο είναι ένα κανάλι πλάτους 20 μιλίων (32 χλμ.) και είναι γνωστό για την επικίνδυνη πλοήγησή του.

Οι αντάρτες έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στη Χαμάς και έχουν δηλώσει ότι στοχεύουν πλοία που ταξιδεύουν προς το Ισραήλ, χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες εναντίον πλοίων ξένης ιδιοκτησίας.

Η Maersk, η δεύτερη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία στον κόσμο, περιέγραψε την κατάσταση ως «ανησυχητική» την Παρασκευή (15/12) μετά από ένα «παρ' ολίγον» περιστατικό με την Maersk Gibraltar και μια άλλη επίθεση σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ανακοινώνοντας και εκείνη τη διακοπή των διελεύσεων.

Ακολούθησε η Mediterranean Shipping Company (MSC), ο μεγαλύτερος ναυτιλιακός όμιλος στον κόσμο, η οποία δήλωσε ότι θα εκτρέψει επίσης τα πλοία της από την περιοχή.

Η Hapag-Lloyd και η CMA-CGM έχουν επίσης σταματήσει τις μεταφορές μέσω της περιοχής. Η Hapag-Lloyd διοργανώνει σύσκεψη τη Δευτέρα (18/12) για να αποφασίσει εάν θα ξεκινήσει εκ νέου τα ταξίδια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ