ΚΟΣΜΟΣ

Το θρίλερ με τα F-16 και την πτήση του Ερντογάν προς την Πόλη

Το θρίλερ με τα F-16 και την πτήση του Ερντογάν προς την Πόλη
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Την ώρα που βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η απόπειρα πραξικοπήματος, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέστρεφε άρον – άρον από το Μαρμαρίς, όπου απολάμβανε τις διακοπές του. Το αεροσκάφος που τον μετέφερε πλησίασαν δύο μαχητικά F-16 που ήλεγχαν οι πραξικοπηματίες. Όμως, κατάφερε να προσγειωθεί στην Κωνσταντινούπολη.

«Τουλάχιστον δύο F-16 παρενόχλησαν το αεροσκάφος του Ερντογάν ενώ ήταν στον αέρα με προορισμό για την Κωνσταντινούπολη. Είχαν απενεργοποιήσει τα ραντάρ του αεροσκάφους ενώ άλλα δύο F-16 ‘προστάτευαν’ τον Τούρκο πρόεδρο» είπε στο Reuters ένας πρώην στρατιωτικός αξιωματούχος που έχει γνώση των γεγονότων και πρόσθεσε:

«Τώρα, γιατί δεν άνοιξαν πυρ... αυτό είναι ένα μυστήριο».

Ανώτερος αξιωματούχος της Τουρκίας επιβεβαίωσε στο Reuters τις παραπάνω πληροφορίες ενώ ένας άλλος αξιωματούχος τόνισε ότι «το αεροσκάφος του Ερντογάν ‘έμπλεξε σε μπελάδες’ ενώ βρισκόταν στον αέρα». Ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι πραξικοπηματίες, γνωρίζοντας ότι ο Ερντογάν παραθέρισε στο Μαρμαρίς, βομβάρδισαν το ξενοδοχείο στο οποίο διέμενε όμως ο Τούρκος πρόεδρος πρόλαβε να φύγει.

«Απέφυγε το θάνατο για λίγα μόλις λεπτά» είπε ένας Τούρκος αξιωματούχος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ