ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινός δήμαρχος ζητά να μετατραπεί η Γάζα σε μουσείο «σαν του Άουσβιτς»

Ισραηλινός δήμαρχος ζητά να μετατραπεί η Γάζα σε μουσείο «σαν του Άουσβιτς»
AP Photo/Ariel Schalit

Να σταλούν όλοι οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας σε προσφυγικούς καταυλισμούς στον Λίβανο και στη συνέχεια να δημιουργηθεί μια νεκρή ζώνη στον παλαιστινιακό θύλακα ώστε να μοιάζει με το Άουσβιτς ζητά ο δήμαρχος της πόλης Μετούλα, Νταβίντ Αζουλάι, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό.

«Ολόκληρη η Λωρίδα της Γάζας πρέπει να αδειάσει. Να ισοπεδωθεί. Όπως στο Άουσβιτς. Ας μετατραπεί σε ένα μουσείο για όλο τον κόσμο για να δει τι μπορεί να κάνει το Ισραήλ. Μην μείνει κανείς στη Λωρίδα της Γάζας για να τη δει όλος ο κόσμος, γιατί η 7η Οκτωβρίου ήταν κατά κάποιο τρόπο ένα δεύτερο Ολοκαύτωμα», είπε, αναφερόμενος στις επιθέσεις της Χαμάς.

Το πολωνικό μουσείο Άουσβιτς - Μπίρκεναου αντέδρασε

Η διεύθυνση του μουσείου Άουσβιτς-Μπίρκεναου καταδίκασε έντονα δηλώσεις του Ισραηλινού δημάρχου.

«Ο Νταβίντ Αζουλάι φαίνεται να επιθυμεί να χρησιμοποιήσει το σύμβολο του μεγαλύτερου νεκροταφείου στον κόσμο ως κάποιου είδους άρρωστη, απεχθής, ψευτοκαλλιτεχνική, συμβολική έκφραση», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του μουσείου με ανάρτηση στο X. Οι δηλώσεις του Αζουλάι «μπορεί να ακούγονται ως μια έκκληση για δολοφονία της κλίμακας του Άουσβιτς...».

«Ελπίζουμε ότι οι ισραηλινές αρχές θα αντιδράσουν σε μια τέτοια επαίσχυντη συμπεριφορά, καθώς η τρομοκρατία δεν μπορεί ποτέ να είναι απάντηση στην τρομοκρατία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο Ισραηλινός δήμαρχος απάντησε απορρίπτοντας τις επικρίσεις του μουσείου και κατηγόρησε τους Πολωνούς για αντισημιτισμό.

Ανέφερε στην ισραηλινή εφημερίδα Times of Israel ότι ποτέ δεν κάλεσε για δολοφονία κανενός, λέγοντας: «Θα ήθελα να δω τον πληθυσμό της Γάζας να μετεγκαθίσταται».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ