ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ξένοι ανταποκριτές ζητούν πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας

Ισραήλ: Ξένοι ανταποκριτές ζητούν πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας
AP Photo/Leo Correa

Η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών στην Ιερουσαλήμ κατέθεσε αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ζητώντας άμεση πρόσβαση διεθνών μέσων ενημέρωσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Ισραηλινοί και ξένοι δημοσιογράφοι έχουν εισέλθει στον παλαιστινιακό θύλακα από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, καλύπτοντας τις εμπόλεμες συρράξεις όντας ενσωματωμένοι στον ισραηλινό στρατό.

Η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών τόνισε ότι έτσι οι δημοσιογράφοι έχουν «περιορισμένη πρόσβαση» και ότι με αυτό τον τρόπο δεν επιτρέπεται η «πρόσβαση σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν στρατιώτες».

Η Ένωση, που εκπροσωπεί, σύμφωνα με την ίδια, περίπου 370 δημοσιογράφους από περίπου 130 μέσα ενημέρωσης, τόνισε ότι κατέθεσε πολλαπλά αιτήματα στην ισραηλινή κυβέρνηση για να αποκτήσει πρόσβαση, χωρίς όμως να λάβει απάντηση.

«Αντιλαμβανόμαστε τις μοναδικές προκλήσεις ασφαλείας που θέτει ο πόλεμος που μαίνεται και κάθε μέλος της Ένωσης που εισέρχεται στη Γάζα θα πρέπει να λάβει υπόψη αυτούς τους κινδύνους», υπογραμμίζει η ανακοίνωση της Ένωσης. «Αλλά η πρόσφατη συμφωνία της ισραηλινής κυβέρνησης να επιτρέψει την είσοδο βοήθειας στη Γάζα απευθείας από το Ισραήλ δείχνει ότι τέτοια εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν».

Πριν από τις 7 Οκτωβρίου, δημοσιογράφοι για να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας έπρεπε να λάβουν άδεια αρχικά από τις ισραηλινές αρχές και μετέπειτα και από την Χαμάς, που κυβερνά τον παλαιστινιακό θύλακα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ