ΚΟΣΜΟΣ

Σε ρυθμούς Χριστουγέννων η Ευρώπη - Κορυφώνονται τα ταξίδια για τις γιορτές

Σε ρυθμούς Χριστουγέννων η Ευρώπη - Κορυφώνονται τα ταξίδια για τις γιορτές
Χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βέλγιο AP Photo/Virginia Mayo

Περισσότεροι αναμένεται να ταξιδέψουν φέτος για τις γιορτές στην Ευρώπη, απ' ό,τι το 2022, με την τουριστική κίνηση να παραμένει αυξημένη σε αμείωτους σχεδόν ρυθμούς μετά την πανδημία. 

Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η τουριστική κίνηση τα τελευταία 24ωρα σε χριστουγεννιάτικες αγορές και δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα πόλεων όπως το Μόναχο και το Παρίσι.

Να σημειωθεί πως, τα ταξίδια κατά την περίοδο των εορτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία αναμένεται να αυξηθούν κατά 22% πάνω από τα επίπεδα του 2022, σύμφωνα με τα δεδομένα της εταιρείας ForwardKeys για τα ταξίδια.

Ωστόσο, συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη, λόγω των αυξημένων κινδύνων για επιθέσεις, που μπορεί να απορρέει από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, με τη μεγαλύτερη απειλή να προέρχεται από εν δυνάμει «μοναχικούς λύκους».

Μάλιστα, παρατηρείται μικρή αύξηση στις ακυρώσεις εισιτηρίων για την περίοδο των Χριστουγέννων ανάμεσα στις 21 και τις 31 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η ForwardKeys, από 2,4% σε 3% από τις 24 Νοεμβρίου.

Δεν πτοούνται από τις προειδοποιήσεις οι ταξιδιώτες

Ωστόσο, οι τουρίστες εξακολουθούν να συρρέουν σε δημοφιλείς προορισμούς, επιδεικνύοντας αυξημένη εμπιστοσύνη στο μηχανισμό ασφαλείας που έχει αναπτυχθεί στους ευρωπαϊκούς κόμβους.

«Αισθάνομαι πολύ ασφαλής και έχω πολύ καλά συνειδητοποιήσει την κατάσταση του κόσμου. Και είναι βεβαίως κάτι το οποίο σκέφτομαι καθημερινά, τόσο τις συγκρουσεις στην Ευρώπη όσο και τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή» δηλώνει η Γκουέν Φιτζέραλντ από τη Βοστώνη, η οποία επισκέφθηκε αυτή την εβδομάδα μια Χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μόναχο. «Όμως ταυτόχρονα "διψάω" για λίγη χαρά».

Οι χριστουγεννιάτικες αφίξεις σε τόπους όπως η Ιταλία, η Αυστραλία και η Σουηδία έχουν επίσης αυξηθεί κατά 25% ή και περισσότερο σε διάστημα έτους.

Τουρίστες λένε ότι, με την αύξηση των προειδοποιήσεων τα τελευταία χρόνια και την ενισχυμένη ασφάλεια σε όλη την Ευρώπη που συνδέεται με τις προειδοποιήσεις αυτές, υπάρχει μάλλον αίσθηση ηρεμίας και αισθάνονται ασφαλείς να μην ακυρώσουν τα ταξιδιωτικά σχέδιά τους.

«Όταν είμαστε εδώ και μείνουμε μόλις μία ημέρα στο κέντρο της πόλης, βλέπουμε πολλή αστυνομία και ασφάλεια, νιώθουμε ασφαλείς», λέει ο Ντάνι Σάντσεθ, τουρίστας από τη Βιγιαρεάλ της Ισπανίας που επισκέπτεται την αγορά του Μονάχου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ