ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ζευγάρι έχασε δικαστήριο για αφρικανική μάσκα αξίας 4,6 εκατ. ευρώ

Γαλλία: Ζευγάρι έχασε δικαστήριο για αφρικανική μάσκα αξίας 4,6 εκατ. ευρώ
Αίθουσα δικαστηρίου στη Γαλλία (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Aurelien Morissard

Στο κενό έπεσε προσφυγή ενός ηλικιωμένου ζευγαριού που είχε πληρώσει 150 ευρώ για μια σπάνια μάσκα της Γκαμπόν, η οποία αργότερα πωλήθηκε σε δημοπρασία για περισσότερα από 4.000.000.

Το ζευγάρι, όπως αναφέρει το CNNi ισχυρίστηκε ότι ο έμπορος έργων τέχνης που αγόρασε τη μάσκα από αυτούς παρέλειψε «να εκπληρώσει την υποχρέωσή του να παράσχει προσυμβατικές πληροφορίες» και διέπραξε «παραβίαση της συναίνεσης».

Επιχείρησαν να ακυρώσουν την πώληση της μάσκας και ζήτησαν να τους δοθούν τα έσοδα της δημοπρασίας, αλλά δικαστήριο της Αλέ, στη νότια Γαλλία, επικύρωσε τους όρους της πώλησης με απόφαση που εκδόθηκε την Τρίτη (19/12).

Στην απόφασή του, το δικαστήριο ανέφερε ότι το ζευγάρι είχε φυλάξει τη μάσκα σε μια σοφίτα και δεν είχε προσλάβει εμπειρογνώμονες προκειμένου να εξακριβώσει «την πραγματική ιστορική και καλλιτεχνική αξία» της μάσκας πριν συμφωνήσει με τον έμπορο μια τιμή.

Ο έμπορος έργων τέχνης δεν είχε ειδικές γνώσεις για την αφρικανική τέχνη ούτε προηγούμενη γνώση της «μοναδικής αξίας» της μάσκας, ανέφερε το δικαστήριο, επικαλούμενο το γεγονός ότι την είχε εκτιμήσει σε διάφορους οίκους δημοπρασιών, λαμβάνοντας τελικά εκτίμηση 300.000-400.000 ευρώ.

Το δικαστήριο επέκρινε τους ιδιοκτήτες για «απροσεξία και επιπολαιότητα», λέγοντας ότι είχαν βιαστεί να πουλήσουν το ακίνητο στο οποίο φυλασσόταν η μάσκα και δεν είχαν δώσει καμία προσοχή στα αντικείμενα που βρίσκονταν μέσα.


Ο 88χρονος και η 81χρονη σύζυγός του, που αναγνωρίστηκαν με τα αρχικά τους στα δικαστικά έγγραφα, έθεσαν προς πώληση μια αρχαία αφρικανική μάσκα, η οποία είχε κληρονομηθεί από τον παππού του άνδρα.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, οι Φουρνιέ πούλησαν τη μάσκα τους σε έναν έμπορο μεταχειρισμένων για 150 ευρώ, όπως προκύπτει από δικαστικά έγγραφα χωρίς να ξέρουν την αξία της.

Λίγους μήνες αργότερα, όπως είπε ο δικηγόρος τους, έμαθαν μέσω ενός άρθρου εφημερίδας ότι η παλιά τους μάσκα βρισκόταν σε δημοπρασία και ότι άξιζε σημαντικά περισσότερο από ό,τι είχε πληρώσει ο έμπορος.

Δύο ημέρες μετά την ανακάλυψη αυτή, η μάσκα πουλήθηκε για 4,2 εκατομμύρια ευρώ, όπως έδειξε η απόδειξη πώλησης που μοιράστηκε με το CNN, η οποία αντιστοιχεί σε 4,6 εκατομμύρια δολάρια.

Οι Φουρνιέ ξεκίνησαν αστική δίκη εναντίον του εμπόρου, την οποία έχασαν το φθινόπωρο του 2022 και τους επιβλήθηκε η καταβολή των δικαστικών εξόδων.

Την Τρίτη, το δικαστήριο τους διέταξε επίσης να καταβάλουν τα έξοδα που σχετίζονται με την αποτυχημένη έφεσή τους.

Επιπλέον, το δικαστήριο απέρριψε αίτημα της κυβέρνησης της Γκαμπόν για αναστολή της διαδικασίας.

Elderly couple lose French court battle over $4.6 million African mask

By Jack Guy and Claudia Colliva, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ