ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: Υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση στην γαλλική τηλεόραση

Μακρόν: Υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση στην γαλλική τηλεόραση
O Εμανουέλ Μακρόν (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) Mohammed Badra/Pool photo via EPA

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την μετανάστευση υπερασπίστηκε εμφανιζόμενος σε ενημερωτική εκπομπή ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν το οποίο περιλαμβάνει μέτρα που υποστηρίζονται από το κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

Ο Μακρόν αρνήθηκε ότι ο νόμος που ψηφίστηκε από τους βουλευτές την Τρίτη (19/12) προκάλεσε πολιτική κρίση στην κεντρώα κυβέρνησή του, παρά την παραίτηση του υπουργού Υγείας.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι σέβεται την απόφαση του Ορελιέν Ρουσό να παραιτηθεί, αλλά επέμεινε ότι κανείς δεν είναι αναντικατάστατος, «πρώτα απ' όλα εγώ».

Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι το νομοσχέδιο εξυπηρετεί τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό (RN) της Μαρίν Λεπέν.

«Δεν υπάρχουν ιδέες του Εθνικού Συναγερμού στο κείμενο. Είναι μια ήττα για τον Εθνικό Συναγερμό», χαρακτηριστικά.

«Η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης δεν είναι ένα θέμα μόνο για την δεξιά. Εάν ζείτε σε μια περιοχή της εργατικής τάξης που επηρεάζεται από αυτό, είστε υπέρ αυτού του νόμου. Αν ζείτε σε ωραίες περιοχές όπου δεν επηρεάζεστε από αυτά τα προβλήματα, μπορείτε να πείτε ότι ω, δεν είναι καλό, αλλά πολλοί άνθρωποι σε ευαίσθητες περιοχές υποστηρίζουν αυτόν τον νόμο», είπε.

Το αρχικό νομοσχέδιο που πρότεινε η κυβέρνηση απορρίφθηκε από την Εθνοσυνέλευση πριν από 10 ημέρες, αφού η πρόταση απόρριψής του που προτάθηκε από το κόμμα των Πρασίνων υποστηρίχθηκε από τη σκληρή αριστερά και την ακροδεξιά. Η κυβέρνηση, η οποία δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή μετά τις περσινές γενικές εκλογές, το παρέδωσε στη συνέχεια σε διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή που αποτελείται από βουλευτές και γερουσιαστές για να καταλήξει σε νέο κείμενο. Τα μέλη της Γερουσίας, που ελέγχεται από τη Δεξιά, πρόσθεσαν μια σειρά από σκληροπυρηνικά μέτρα που δεν περιλαμβάνονταν στο αρχικό κείμενο.

Ο Μακρόν παραδέχθηκε ότι δεν συμφωνεί με όλες τις αλλαγές, αλλά δήλωσε ότι αυτό δεν είναι επαρκής λόγος για να εγκαταλείψει τη νομοθεσία που χρειάστηκε περισσότερο από ένα χρόνο για να καταρτιστεί και να εγκριθεί.

«Είναι κατανοητό ότι αναστάτωσε ορισμένους ανθρώπους και το σέβομαι αυτό. Μπορείτε να μιλάτε για αξίες, αλλά μιλάμε για την πραγματικότητα. Το κείμενο γράφτηκε από την κυβέρνηση αλλά είναι καρπός ενός συμβιβασμού. Είναι αυτό που ήθελε ο λαός όταν ψήφισε και μας έδωσε μια σχετική πλειοψηφία», είπε.

Για να συνεχίσει: «Τι επιλογή είχαμε. Έπρεπε να είχαμε πει ότι θα σταματήσουμε, ότι η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης είναι κακή ιδέα; Όχι, συστήσαμε μια επιτροπή για να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό. Αυτό το κείμενο είναι ο καρπός αυτού του συμβιβασμού.

«Θα πετάξω από τη χαρά μου γι' αυτό; Όχι. Υπάρχουν πράγματα σε αυτό που δεν μου αρέσουν ... το ερώτημα για την κυβέρνηση ήταν αν θα το μπλοκάρουμε επειδή δεν μας αρέσουν μέρη του; Όχι».

«Είμαστε μια χώρα που πάντα καλωσόριζε ανθρώπους και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Αλλά πρέπει να καταπολεμήσουμε τη ροή της λαθρομετανάστευσης και οι διαδικασίες μας είναι πολύ μεγάλες και περίπλοκες για να το κάνουμε αυτό και αυτό σημαίνει απώλεια ελέγχου.

Ο πρώτος στόχος μας είναι η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και ο δεύτερος είναι να ενθαρρύνουμε την καλύτερη ενσωμάτωση μέσω της γλώσσας και της εργασίας. Αυτά είναι τα δύο αντικείμενα του κειμένου», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ