ΚΟΣΜΟΣ

Η νέα μετάλλαξη της Covid-19 που εξαπλώνεται ταχύτατα παγκοσμίως – Τα συμπτώματα

Η νέα μετάλλαξη της Covid-19 που εξαπλώνεται ταχύτατα  παγκοσμίως – Τα συμπτώματα
Eurokinissi

Ακόμη μια μετάλλαξη του κορωνοιού, της Όμικρον έχει κάνει αισθητή την εμφάνιση της,  προκαλώντας την προσοχή των υγειονομικών αρχών πολλών χωρών στον κόσμο, καθώς εξαπλώνεται ταχύτατα και τείνει να κυριαρχήσει των υπολοίπων παραλλαγών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει τη νέα μετάλλαξη JN1, ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος» κυρίως επειδή έχει τεράστια διασπορά.

Η νέα μετάλλαξη έχει εντοπιστεί σε πάρα πολλές χώρες τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, την Κίνα και την Ινδία.

Για αυτό άλλωστε και ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι τα κρούσματα της Covid-19 και άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού μπορεί να αυξηθούν αυτόν τον χειμώνα.

Προς το παρόν ο ΠΟΥ παρακολουθεί ορισμένες παραλλαγές ενδιαφέροντος που συνδέονται με την Όμικρον – συμπεριλαμβανομένης της JN.1 – αν και καμία από αυτές δεν θεωρείται ανησυχητική.

Σύμφωνα με το BBC, η JN.1 εξαπλώνεται ταχύτατα σε πολλές περιοχές του πλανήτη και αυτή την περίοδο είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη παραλλαγή στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας το 15% έως 29% των λοιμώξεων. Η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής αυτής πιθανώς οφείλεται στο γεγονός ότι έχει μια πρόσθετη μετάλλαξη στην πρωτεΐνη ακίδα σε σχέση με την παραλλαγή BA.2.86 από την οποία προήλθε.

«Αναμένεται ότι η παραλλαγή αυτή ίσως προκαλέσει μια αύξηση των κρουσμάτων του Sars-Cov-2 εν μέσω αύξησης λοιμώξεων από άλλες ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις, ειδικά σε χώρες που εισέρχονται στη χειμερινή περίοδο», αναφέρει η εκτίμηση κινδύνου του ΠΟΥ, σημειώνοντας ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεια καθώς έχει μειωθεί δραματικά ο αριθμός των χωρών που παρέχουν στοιχεία για τις εισαγωγές ασθενών με Covid-19 σε νοσοκομεία.

Τα συμπτώματα της νέας μετάλλαξης

Τα συμπτώματα της παραλλαγής JN.1 είναι παρόμοια με εκείνα των υπόλοιπων υποπαραλλαγών της Όμικρον και περιλαμβάνουν:

Πονόλαιμος

Καταρροή

Βήχας

Κόπωση

Πονοκέφαλος

Μυαλγία

Πυρετός

Ρίγη

Απώλεια όσφρησης

Οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Χρήση μάσκας σε κλειστούς, πολυσύχναστους χώρους

Να καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας όταν βήχουμε και φταρνιζόμαστε

Τακτικό πλύσιμο των χεριών

Διαρκή ενημέρωση για την Covid-19 και τους εμβολιασμούς ειδικά για τους ευάλωτους

Παραμονή στο σπίτι σε περίπτωση ασθένειας

Τεστ σε περίπτωση συμπτωμάτων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ