ΚΟΣΜΟΣ

Μπερίσα: Αποφασίστηκε η άρση ασυλίας του ηγέτη της αλβανικής αντιπολίτευσης

Μπερίσα: Αποφασίστηκε η άρση ασυλίας του ηγέτη της αλβανικής αντιπολίτευσης
AP Photo/Armando Babani)

Την άρση ασυλίας του ηγέτη της αντιπολίτευσης Σάλι Μπερίσα αποφάσισε την Πέμπτη (21/12) το αλβανικό κοινοβούλιο.

Υπέρ της άρσης ψήφισαν 75 βουλευτές και κατ' αυτόν τον τρόπο, ανοίγει ο δρόμος για τη σύλληψή του, καθώς κατηγορείται για διαφθορά, σύμφωνα με το albanian daily news.

Την άρση της ασυλίας είχε ζητήσει η εισαγγελία κατά της διαφθοράς (SPAK) που ερευνά πιθανή εμπλοκή του Μπερίσα, ως πρωθυπουργού, σε υποθέσεις αγοραπωλησιών εκτάσεων στα Τίρανα, καθώς «άλλαξε ορισμένους νόμους για να ευνοήσει τον γαμπρό του».

Σημειώνεται ότι, του έχει ήδη αποδοθεί η ιδιότητα του ατόμου προς ανάκριση και όχι κατηγορουμένου, με την υποχρέωση τακτικής παρουσίας στα αρμόδια όργανα όπως και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Ο Μπερίσα, ωστόσο, αγνόησε τις εισαγγελικές και δικαστικές αποφάσεις υποστηρίζοντας πως λόγω της βουλευτικής του ιδιότητας απαιτείται σχετική απόφαση της Βουλής.

Το γεγονός οδήγησε σε διάσπαση το Δημοκρατικό Κόμμα, το ισχυρότερο στην αντιπολίτευση, που ο ίδιος ίδρυσε. Ωστόσο, ο Μπερίσα έχει με το μέρος του το μεγαλύτερο κομμάτι του κόμματος με τον επίσημο πρόεδρο Λουλζλιμ Μπάσα να ηγείται της μειοψηφίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ