ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Πρόστιμα σε σχολεία που καταργούν τη χριστουγεννιάτικη φάτνη

Ιταλία: Πρόστιμα σε σχολεία που καταργούν τη χριστουγεννιάτικη φάτνη
AP

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η απόφαση της Ιταλικής κυβέρνησης να περάσει νομοσχέδιο με το οποίο θα επιβάλλει πρόστιμα σε διευθυντές σχολείων που καταργούν τη χριστουγεννιάτικη φάτνη.

Βάσει του νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Γερουσία από την γερουσιαστή Λαβίνια Μενούνι του κόμματος «Αδελφοί της Ιταλίας» της Μελόνι αποσκοπεί στη διαφύλαξη της «πολιτιστικής κληρονομιάς» της Ιταλίας προωθώντας τις «παραδοσιακές» εορταστικές εκδηλώσεις, που σχετίζονται με τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.

«Το να επιτραπεί η μετατροπή των ιερών χριστιανικών εορτών σε άλλον ανώνυμο τύπο εορτασμού θα συνιστούσε διάκριση εις βάρος των μαθητών και των οικογενειών τους, που ασπάζονται τη θρησκεία της πλειοψηφίας, καθώς και επίθεση στις αξίες και τη βαθύτερη παράδοση του λαού μας», αναφέρεται.

Διατάξεις του επίμαχου νομοσχεδίου δίνουν την δυνατότητα στους ανωτέρους των εκπαιδευτικών να επιβάλλουν πρόστιμα σε διευθυντές που δεν θα στήνουν χριστουγεννιάτικη φάτνη με την αναπαράσταση της προσκύνησης των Μάγων στα σχολεία τους, αναφέρει το BBC.

«Εδώ και μερικά χρόνια γινόμαστε μάρτυρες απαράδεκτων και ντροπιαστικών αποφάσεων ορισμένων σχολικών φορέων να απαγορεύουν τις σκηνές της γέννησης στα σχολεία ή να αλλάζουν τη βαθιά ουσία των Χριστουγέννων μετατρέποντάς τα σε άχρωμες χειμερινές γιορτές για να μην προσβληθούν οι πιστοί άλλων θρησκειών», είπε η γερουσιαστής Μενούνι. «Είναι απολύτως θεμελιώδες να προστατεύσουμε και να διαφυλάξουμε τις πολιτιστικές μας ρίζες, των οποίων το τέλειο παράδειγμα είναι η σκηνή της γέννησης».

Πυρά από την αντιπολίτευση

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τους πολιτικούς αντιπάλους της Τζόρτζια Μελόνι, από συνδικάτα και από διευθυντές.

«Όλοι πρέπει να θυμούνται ότι ζούμε σε μια κοσμική χώρα, το σχολείο είναι κοσμικό. Ενέργειες όπως αυτή που παρεμβαίνουν, μεταξύ άλλων, στην αυτονομία των σχολείων, δεν είναι αποδεκτές», δήλωσε η Τζιάνα Φρακάσι, γενική γραμματέας του CGIL, μεγαλύτερου συνδικάτου της Ιταλίας.

Ο πρόεδρος των διευθυντών σχολείων Ατίλιο Φράτα, επικεφαλής της DirigentiScuola, απέρριψε ως «αστείο» το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι έχει ασάφειες.

«Έχουμε να κάνουμε με μέτρα που είναι χρήσιμα μόνο για να αποσπάσουν την προσοχή των Ιταλών από τα πραγματικά προβλήματα των σχολείων και της χώρας μας», δήλωσε.

Από την πλευρά του ο Ρικάρντο Μάτζι, γραμματέας του αριστερού κόμματος «Περισσότερη Ευρώπη», έγραψε στην πλατφόρμα Χ ότι το νομοσχέδιο του κόμματος της Μελόνι «προσβάλλει όλους τους πιστούς, ενώ είναι αντισυνταγματικό γιατί αντιστρατεύεται την ελευθερία της λατρείας».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η σκηνή της φάτνης είναι ένα από τα κυρίαρχα στοιχεία της καθολικής κληρονομιάς της Ιταλίας και πόλεις όπως η Νάπολη φημίζονται για τις δημιουργικές ερμηνείες της κλασικής σκηνής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ