ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πώς το DNA έλυσε το μυστήριο σε υπόθεση serial killer μετά από 40 χρόνια

ΗΠΑ: Πώς το DNA έλυσε το μυστήριο σε υπόθεση serial killer μετά από 40 χρόνια
Αμερικανοί αστυνομικοί (AP Photo/Steven Senne) / Αρχείο

Για σχεδόν 40 χρόνια ανθρώπινα λείψανα που ανακαλύφθηκαν κοντά στο Σιάτλ των ΗΠΑ το 1985 ήταν γνωστά μόνο ως Οστά 17.

Χρειάστηκε να περάσουν 17 χρόνια για επιβεβαιώσει η αστυνομία ότι τα λείψανα ανήκαν σε ένα θύμα του αποκαλούμενου «Green River Killer» - αλλά εξακολουθούσαν να μην γνωρίζουν το όνομα του θύματος.

Μέχρι αυτή την εβδομάδα, όπως αναφέρει το CNNi.

Οι αρχές της κομητείας Κινγκ ανακοίνωσαν την Τρίτη (19/12) ότι ταυτοποίησαν ότι τα λείψανα ανήκουν στη Λόρι Αν Ραζπότνικ, μια έφηβη που το έσκασε από το σπίτι της οικογένειάς της στην κομητεία Λιούις, νότια του Σιάτλ, το 1982. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που η οικογένειά της την είδε ζωντανή.

Τα λείψανα της Ραζπότνικ βρέθηκαν τον Δεκέμβριο του 1985 κοντά σε ένα δεύτερο σύνολο λειψάνων - γνωστά ως Οστά 16 - στην πόλη Όμπορν, όταν η αστυνομία κλήθηκε να ερευνήσει την πτώση ενός αυτοκινήτου σε ένα ανάχωμα, ανέφερε το γραφείο του σερίφη της κομητείας Κίνγκ σε δελτίο τύπου.

Πέρασαν χρόνια μέχρι να υπάρξει κάποια εξέλιξη στην υπόθεση: Ο Γκάρι Ριτζγουέι συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2001, αφού στοιχεία DNA τον συνέδεσαν με μερικά από τα πρώτα θύματα της σειράς ανεξιχνίαστων δολοφονιών στην περιοχή του Σιάτλ.

Το 2002, ο συλληφθείς οδήγησε τους ερευνητές στην τοποθεσία όπου βρέθηκαν τα Οστά 16 και Οστά 17 και παραδέχτηκε ότι τοποθέτησε εκεί τα θύματα, αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου του σερίφη.

Η ανακάλυψη είχε σαν αποτέλεσμα να βρεθεί αντιμέτωπος με 48 κατηγορίες για διακεκριμένες δολοφονίες, στις οποίες ο δήλωσε ένοχος το 2003, καθιστώντας τον έναν από κατά συρροή δολοφόνους με τα περισσότερα θύματα στην ιστορία των ΗΠΑ. Το 2011 ομολόγησε την ενοχή του για 49η κατηγορία φόνου.

Το 2012, η εξέταση DNA βοήθησε τους ερευνητές να ταυτοποιήσουν τα Οστά 16 ως τα λείψανα της Σάντρα Μέιτζορς.

Ο Ρίτζγουεϊ κρατείται επί του παρόντος στο κρατικό σωφρονιστικό ίδρυμα Γουάλα Γουάλα στην Ουάσινγκτον. Είναι φυλακισμένος χωρίς τη δυνατότητα αναστολής, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γραφείου του σερίφη της κομητείας Κινγκ, Έρικ Γουάιτ. Το παρατσούκλι «Green River Killer» προήλθε από ένα ποτάμι νότια του Σιάτλ, όπου ο Ρίντγουεϊ άρχισε να πετάει τα θύματά του το 1982.

Όλα τα πτώματα των θυμάτων του, εκτός από δύο, βρέθηκαν κοντά στο Σιάτλ. Τα υπόλοιπα βρέθηκαν στο Όρεγκον.

For decades, human remains tied to the ‘Green River killer’ were known only as Bones 17. Now, DNA testing has revealed a name

By Sara Smart and Aya Elamroussi, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ