ΚΟΣΜΟΣ

Οι έξι πλουσιότερες χώρες φιλοξενούν λιγότερο από το 9% των προσφύγων

Οι έξι πλουσιότερες χώρες φιλοξενούν λιγότερο από το 9% των προσφύγων
Spencer Platt/Getty Images/Ideal Images

Εντύπωση προκαλούν τα ευρήματα νέας έρευνας της Oxfam, βάσει της οποίας οι έξι πιο πλούσιες χώρες στον κόσμο φιλοξενούν λιγότερο από το 9% των προσφύγων, την ίδια στιγμή που οι χώρες που έχουν υποδεχθεί στις τάξεις τους περισσότερους από τους μισούς πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο, δεν κατέχουν συνολικά περισσότερο από 2% του συνολικού παγκόσμιου ΑΕΠ.

Όπως γράφει το CNN, επικαλούμενο τις πληροφορίες που δόθηκαν από την ανθρωπιστική οργάνωση οι ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες κατέχουν περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου πλούτου, πέρσι φιλοξένησαν μόλις 2,1 εκατ πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό μόλις 8,88% του συνολικού αριθμού του.

Αν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι η Γερμανία από μόνη της έχει υποδεχθεί το 1/3 εξ αυτών (700.000), αντιλαμβάνεται κανείς πόσο μικρή είναι η προσφορά των υπόλοιπων πέντε υπερδυνάμεων (μόλις 1,4 εκατ. πρόσφυγες.

Από την άλλη πλευρά, Ιορδανία, Τουρκία, Πακιστάν, Λίβανος, Νότιος Αφρική και Παλαιστίνη φιλοξενούν συνολικά 12 εκατ. πρόσφυγες αν και οικονομίες τους αντιστοιχούν στο 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Η Oxfam δεν έμεινε μόνο στην δημοσιοποίηση της έκθεσης, αλλά γνωστοποίησε ότι πρότίθεται να καλέσει τις πιο υγιείς και δυνατές οικονομικά χώρες να αναλάβουν δράση και να δείξουν το ανθρωπιστικό τους πρόσωπο, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη περίοδος είναι η χειρότερη στην ιστορία σε ό,τι αφορά στον εκτοπισμό πληθυσμών, καθώς υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 65 εκατ. άνθρωποι - ένας ανά 113 στον πλανήτη - αναγκάστηκαν το τελευταίο διάστημα να εγκαταλείψουν τις εστίες του εξαιτίας πολέμου ή βιαιότητας.

Oxfam: Poorest nations shouldering responsibility for world's refugees

ΔΗΜΟΦΙΛΗ