ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Νίκαια: Αναζητούν τον συνδετικό κρίκο του δράστη με τον ISIS

Επίθεση Νίκαια: Αναζητούν τον συνδετικό κρίκο του δράστη με τον ISIS
Το όχημα με το οποίο σκόρπισε τον θάνατο ο δράστης της επίθεσης στη Νίκαια REUTERS/Eric Gaillard

Το προφίλ του μακελάρη της Νίκαιας εξακολουθεί να αναλύει η γαλλική αστυνομία, τέσσερις ημέρες μετά την επίθεση που άφησε πίσω της 84 νεκρούς, ενώ την ίδια ώρα έχουν συλληφθεί και ανακρίνονται ακόμα επτά άτομα που θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στο μακελειό της περασμένης Πέμπτης.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ο Μοχάμεντ Μπουχλέλ δεν έδρασε μόνος, καθώς τα στοιχεία που έχουν συλλέξει μέχρι στιγμής δείχνουν ότι αυτός ήταν ο «εγκέφαλος» της επίθεσης και είχε βοήθεια από άγνωστο αριθμό ατόμων. Παράλληλα προσπαθούν να βρουν τον συνδετικό του κρίκο με τον ISIS, που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, καθώς το προφίλ του Μπουχλέλ δεν θυμίζει αντίστοιχα προφίλ άλλων μελών του Ισλαμικού Κράτους.

Οι αρχές «ξεσκονίζουν» το κινητό τηλέφωνο του δράστη, ελπίζοντας να βρουν σε αυτό τις απαντήσεις που ψάχνουν προκειμένου να ολοκληρώσουν το παζλ του προφίλ του, όπως αναφέρουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Ήδη έχουν βρει ένα sms που έστειλε λίγα λεπτά πριν πατήσει το γκάζι στο φορτηγό του στην κεντρική λεωφόρο της Νίκαιας, με το οποίο ζητούσε περισσότερα όπλα, καθώς κι άλλο ένα που έγραψε «όλα καλά, έχω τον εξοπλισμό». Ωστόσο οι αρχές δεν έχουν καταφέρει ακόμη να ταυτοποιήσουν τους αποδέκτες των συγκεκριμένων μηνυμάτων, ενώ αναζητούν και στοιχεία που θα αποκαλύψουν την ταυτότητα κι άλλων επαφών του Τυνήσιου, στους οποίους είχε στείλει λίγες μέρες πριν, φωτογραφίες του μέσα από το όχημα με το οποίο σκόρπισε τον θάνατο.

Ο Μπουχλέλ περιγράφεται ως ένας ασταθής και βίαιος χαρακτήρας, που μάλιστα παρακολουθούνταν από ειδικούς εξαιτίας ψυχολογικών προβλημάτων του. Θύμα της βίαιης συμπεριφοράς του είχε πέσει και η σύζυγός του, σύμφωνα με τον δικηγόρο της ο οποίος δήλωσε πως «ήταν θύμα επανειλημμένων ξυλοδαρμών από το σύζυγό της, σωματικής βίας και παρενόχλησης. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης διαζυγίου. Εκείνος είχε επίσης χτυπήσει τη μητέρα της πελάτισσάς μου. Κατέθεσαν μηνύσεις».

"Ο λάθος δράστης"

Κι ενώ οι αρχές περνούν από το μικροσκόπιο όλες τις πληροφορίες σχετικά με τον Μοχάμεντ Μπουχλέλ, ένας άλλος Τυνήσιος που ζει στη Νίκαια ζει τις τελευταίες ημέρες έναν εφιάλτη εξαιτίας της συνωνυμίας του με τον δράστη της αιματηρής επίθεσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα L’Observatoire, ο συγκεκριμένος Μοχάμεντ Μπουχλέλ, δεν έχει καμία σχέση με την επίθεση της 14ης Ιουλίου, καθώς ο ίδιος βρισκόταν στην Τυνησία. Μόλις έγινε γνωστή η ταυτότητα του δράστη, πολλοί θεώρησαν ότι επρόκειτο για αυτόν τον Μοχάμεντ Μπουχλέλ κι άρχισαν να του στέλνουν απειλητικά μηνύματα στους λογαριασμούς του στο twitter και στο facebook, ενώ κυκλοφόρησε και η φωτογραφία του με λεζάντα «Το τέρας που αιματοκύλησε τη Νίκαια».

Ο Μπουχλέλ, που αγωνιούσε για την τύχη των φίλων του στη Νίκαια, αν και σοκαρισμένος από τις απειλές, βρήκε το θάρρος να κάνει μια ανάρτηση στην οποία εξηγούσε ότι δεν ήταν αυτός ο δράστης κι ότι πρόκειται για συνωνυμία, όμως οι απειλές δεν σταμάτησαν, γι αυτό και απευθύνθηκε στις αρχές.

«Το όνομα μου έχει ‘λερωθεί’ και έχει ‘συρθεί στην λάσπη’’ ‘Έχω συγκλονιστεί. Με έχουν εμπλέξει σε αυτό το έγκλημα ενώ δεν καταλαβαίνω καν πως μπορεί κανείς να κάνει κάτι τέτοιο», λέει ο Μπουχλέλ και προσθέτει: «Δεν γνωρίζω τον δράστη. Λατρεύω την Νίκαια και δεν θα έκανα ποτέ κάτι τέτοιο. Γνωρίζω πολύ καλά την περιοχή Promenade des Anglais επειδή δούλευα για χρόνια σε ένα ξενοδοχείο εκεί. Το να με κατηγορούν για αυτό είναι ότι χειρότερο. Το να ονομάζεσαι Mohamed Bouhlel στην Τυνησία είναι σαν να ονομάζεσαι Pierre Dupont στην Γαλλία», σαν να λέμε Γιώργος Παπαδόπουλος στην Ελλάδα.

Ο ίδιος παραμένει στην Τυνησία, καθώς φοβάται να επιστρέψει στην πόλη όπου ζει κι εργάζεται τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των απειλών που δέχεται και σε κάθε ευκαιρία ξεκαθαρίζει πως «Εγώ είμαι ο Mohamed Bouhlel. Αυτός είναι ο Mohamed Lahouaiej Bouhlel».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ