ΚΟΣΜΟΣ

Πεσκόφ: Η ΕΕ δεν θα μπορέσει να σηκώσει το φορτίο της Ουκρανίας, θα διαλυθεί

Πεσκόφ: Η ΕΕ δεν θα μπορέσει να σηκώσει το φορτίο της Ουκρανίας, θα διαλυθεί
(Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ουκρανία μπορεί να «υπονομεύσει» ολόκληρο το σύστημα της ΕΕ εάν γίνει μέλος της. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι αυτή η χώρα θα είναι «ένα φορτίο που η ΕΕ δεν θα μπορέσει να σηκώσει».

«Λέγονται πολλά, αλλά πραγματικά, φυσικά, η ένταξη μιας χώρας όπως η Ουκρανία στην ΕΕ... απλώς θα υπονόμευε ολόκληρο το σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και οι ψύχραιμοι καταλαβαίνουν ότι αυτό θα είναι ένα φορτίο που η ΕΕ απλά δεν μπορεί να σηκώσει, και η ΕΕ θα διαλυθεί», ισχυρίστηκε.

Ο Ρώσος εκπρόσωπος του Πούτιν σημείωσε πάντως ότι επί του παρόντος οι αξιωματούχοι της ΕΕ συζητούν μόνο τη δυνατότητα χορήγησης ένταξης στο Κίεβο και η εμπειρία δείχνει ότι τέτοιες συζητήσεις μπορεί να διαρκέσουν για δεκαετίες.

Ερωτηθείς για την απόπειρα κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας στις δυτικές χώρες, ο Πεσκόφ προειδοποίησε ότι ένα τέτοιο προηγούμενο, εάν συμβεί, θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις σε ολόκληρο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Το θέμα της παράνομης κατάσχεσης των περιουσιακών μας στοιχείων βρίσκεται συνεχώς στην ημερήσια διάταξη τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική. Όσοι προσπαθούν να το ξεκινήσουν αυτό, και όσοι θα το εφαρμόσουν, πρέπει να καταλάβουν ότι η ρωσική ομοσπονδία δεν θα αφήσει ποτέ ήσυχους αυτούς που το έκαναν», προειδοποίησε ο Ρώσος
αξιωματούχος σύμφωνα με το Anadolu.

Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν παγώσει δισεκατομμύρια από τα χρηματοοικονομικά της περιουσιακά στοιχεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ