ΚΟΣΜΟΣ

Καζακστάν: Ισλαμιστές μαχητές «βλέπουν» πίσω από την επίθεση οι αρχές

Καζακστάν: Ισλαμιστές μαχητές «βλέπουν» πίσω από την επίθεση οι αρχές
Επίθεση κατά αστυνομικών στο Καζακστάν REUTERS/Shamil Zhumatov

Νεκροί από τα πυρά αγνώστων έπεσαν τρεις αστυνομικοί κι ένας πολίτης τη Δευτέρα και πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν, στην πόλη Άλμαατα του Καζακστάν, σε μια σειρά επιθέσεων που εκδηλώθηκαν λίγο μετά την ανακοίνωση των αρχών σχετικά με τη διεξαγωγή μιας αντιτρομοκρατικής επιχείρησης.

Οι αρχές της χώρας εκτιμούν ότι δράστες των νέων διαδοχικών αιματηρών επιθέσεων στην οικονομική πρωτεύουσα του Καζακστάν, είναι ισλαμιστές μαχητές, οι οποίοι άφησαν πίσω τους τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς.

Δυο αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Reuters, πως άκουσαν πυροβολισμούς σε διάφορες περιοχές του κέντρου της Άλμαατα, που είναι η μεγαλύτερη μουσουλμανική πόλη του Καζακστάν, ενώ άλλος περίοικος δήλωσε ότι είδε έναν άνδρα με όπλο να τρέχει.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει πολλούς κεντρικούς δρόμους, μεταξύ των οποίων κι αυτόν που βρίσκονται τα γραφεία της αστυνομίας, όπου επίσης ακούστηκαν πυροβολισμοί.

Το ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσαν οι αρχές απέφερε τη σύλληψη τουλάχιστον ενός εκ των δραστών της επίθεσης, ενώ αναζητούν ακόμη έναν. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών του Καζακστάν, ο ένοπλος που συνελήφθη είναι ένας 27χρονος, ο οποίος τραυμάτισε ακόμη δύο αστυνομικούς κατά την επιχείρηση της σύλληψής του.

2016 07 18T063834Z 1845379293 S1AETQFWLMAA RTRMADP 3 KAZAKHSTAN SHOOTING

Πηγή:REUTERS/Shamil Zhumatov

Συγκλονιστικές είναι οι φωτογραφίες από σημεία που εκδηλώθηκαν οι επιθέσεις, που κάνουν ήδη τον γύρο του διαδικτύου μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η επίθεση, αλλά και τα αίτιά της παραμένουν αδιευκρίνιστα, όμως πηγές ασφαλείας εκτιμούν ότι οι δράστες ανήκουν σε ομάδα «θρησκευτικά ακραίων», ορολογία που χρησιμοποιείται συχνά στο Καζακστάν όταν οι αρχές θέλουν να αναφερθούν σε ισλαμιστές μαχητές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ