ΚΟΣΜΟΣ

Ο «Ξεχωριστός Will Hunting» της πραγματικής ζωής

Ο «Ξεχωριστός Will Hunting» της πραγματικής ζωής
O Yu Jianchun CNNi

Ένας Κινέζος μετανάστης, χωρίς κανένα πτυχίο, ανακάλυψε την λύση σε ένα περίπλοκο μαθηματικό πρόβλημα – κάτι που όπως φαίνεται είναι η «μεταφορά» της ταινίας «Good Will Hunting» στην πραγματική ζωή.

Ο Γου Τζιάντσουν, ο οποίος δουλεύει για μία μεταφορική εταιρεία, είπε ότι πάντα είχε πάθος με τους αριθμούς και πως έχει δημιουργήσει μία εναλλακτική μέθοδο για να επιβεβαιώσει τους αριθμούς Carmichael.

Η λύση του έχει εντυπωσιάσει τους ακαδημαϊκούς, οι οποίοι είπαν πως η απόδειξή του είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την παραδοσιακή.

«Ήταν μία πολύ ευφάνταστη λύση» είπε ο Κάι Τιανξίν, ένας καθηγητής μαθηματικών του πανεπιστημίου Ζετζιάνγκ.

«Δεν έχει λάβει ποτέ συστηματική εκπαίδευση στη θεωρία των αριθμών ούτε στα μαθηματικά. Το μόνο που έχει είναι το ένστικτο και μία προχωρημένη ευαισθησία στους αριθμούς.»

Οι αριθμοί Carmichael μερικές φορές αποκαλούνται και «ψευδοπρώτοι» καθώς περιπλέκουν τον καθορισμό των πραγματικών πρώτων αριθμών, οι οποίοι διαιρούνται μόνο με το 1 και τον εαυτό τους. Παίζουν σημαντικό ρόλο για την τεχνολογία των υπολογιστών και την ασφάλεια των πληροφοριών.

Ο Γου δούλεψε τη θεωρία του κατά τη διάρκεια του ελεύθερού του χρόνου ενώ έχτιζε ένα καινούριο σπίτι στο χωριό του τον προηγούμενο χρόνο.

«Με συνεπήρε η χαρά, επειδή η απόδειξή μου ήταν εντελώς διαφορετική από τον κλασικό αλγόριθμο» είπε ο Γου.

pic

Ο Γου Τζιαντσουν έστειλε ένα γράμμα το Μάιο στον καθηγητή Κάι Τινξιν του πανεπιστημίου Ζετζιάνγκ/Πηγή: CNNi

Η συγκλονιστική ανακάλυψη

Ο Γουίλιαμ Μπανκς, ένας μαθηματικός του πανεπιστημίου του Μιζούρι, ο οποίος δουλεύει με τους αριθμούς Carmichael είπε πως, αν επιβεβαιωθεί, μία εναλλακτική λύση θα ήταν μία συγκλονιστική ανακάλυψη για το πεδίο ερευνών του.

Είπε επίσης πως η μόνη κατασκευή μίας οικογένειας απείρων αριθμών Carmichael είχε χτιστεί από ακαδημαϊκούς 20 χρόνια πριν.

Ο Γου παρουσίασε τη λύση του – μαζί με λύσεις για άλλα 4 προβλήματα – στο κοινό στις 13 Ιουνίου σε ένα σεμινάριο επί πτυχίω φοιτητών μετά από πρόσκληση του Κάι.

Παρόλα αυτά πήρε στον Γου πάνω από 8 χρόνια που έστελνε γράμματα σε διακεκριμένους Κινέζους μαθηματικούς για να αναγνωριστεί το ταλέντο του.

Ο καθηγητής Κάι είπε πως θα συμπεριλάβει τη λύση του Γου στο επόμενο βιβλίο του.

pic1

Ο Γου δούλεψε τη θεωρία του κατά τη διάρκεια του ελεύθερού του χρόνου ενώ έχτιζε ένα σπίτι στο χωριό του/Πηγή: CNNi

«Είμαι αργός στη σκέψη»

Ο Γου, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως ντροπαλό και εσωστρεφή, είπε ότι ασχολούταν με τους αριθμούς με ένα κομπιουτεράκι ενώ μελετούσε την αναπαραγωγή των ζώων σε μία επαγγελματική σχολή.

«Ήμουν πάρα πολύ αγχωμένος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης» είπε ο Γου στο CNN. «Τόσο αγχωμένος που έγραφα λάθος αριθμούς στον πίνακα.»

Ο Γου μελετά τους αριθμούς στον ελεύθερό του χρόνο και δεν έχει σκεφτεί ποτέ μία δουλειά ως καθηγητής. Αποδίδει τη δουλειά του στην επιμέλεια και τη μοναχικότητα και είναι πολύ μετριόφρων.

«Είμαι αργός στη σκέψη» είπε «Χρειάζομαι πολύ περισσότερο χρόνο από άλλους για να μελετήσω μαθηματικά προβλήματα. Παρόλο που έχω ένστικτο στους αριθμούς, έχω ελάχιστες γνώσεις σε πράξεις ή γεωμετρία».

Αφού τα τοπικά και τα εθνικά μέσα διέδωσαν το έργο του, ο Γου έχει γίνει διάσημος. Μία εταιρεία που κατασκευάζει προϊόντα μεταξιού του προσέφερε μία λιγότερο χρονοβόρα δουλειά για να μπορεί να μελετά περισσότερη ώρα.

Ο Γου είπε ότι δεν έχει ακούσει ποτέ την ταινία «Ο ξεχωριστός Will Hunting» αλλά είναι πολύ περίεργος να τη δει.

Το δράμα του 1997, στο οποίο πρωταγωνιστούν ο Ματ Ντέιμον και ο Ρόμπιν Γουίλιαμς, αφηγείται την φανταστική ιστορία μίας μαθηματικής διάνοιας που δουλεύει ως επιστάτης στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης.

Συγκλονισμένος από την ξαφνική φήμη του, ο Γου είναι ευγνώμων για τις νέες ευκαιρίες που απλώνονται μπροστά του.

Παρόλα αυτά στην ηλικία των 33 είναι ακόμα ελεύθερος και πρωταρχικός του στόχος είναι να παντρευτεί.

«Θέλω πρώτα να φτιάξω τη δική μου οικογένεια και μετά έρχονται τα μαθηματικά.»

China's 'Good Will Hunting?' Migrant worker solves complex math problem, By Shen Lu and Katie Hunt, CNN