ΚΟΣΜΟΣ

Μογκερίνι-Κέρι για το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία

Μογκερίνι-Κέρι για το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία
REUTERS/Stephanie Lecocq

Οι τουρκικές αρχές πρέπει να σεβαστούν τα θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα, ανταποκρινόμενοι στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, τόνισε η επικεφαλής για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι.

“Ζητάμε την πλήρη τήρηση της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία και εμείς ως Ευρωπαϊκή Ένωση εφιστούμε την προσοχή ώστε να επικρατήσει το κράτος δικαίου στη χώρα”, ανέφερε μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στις Βρυξέλλες.

“Συμμεριζόμαστε την ανησυχία μας για αυτά που συμβαίνουν στη χώρα τις τελευταίες ώρες. Πρέπει να σεβαστούμε, να κάνουμε την Τουρκία να σεβαστεί, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες”, προσέθεσε.

Η ίδια υπενθύμισε ότι η Τουρκία δεσμεύεται από τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης να μην επαναφέρει τη θανατική ποινή.

“Καμία χώρα δεν μπορεί να γίνει κράτος-μέλος της Ε.Ε., εάν επαναφέρει τη θανατική ποινή”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι από την πλευρά του συνέστησε στην Τουρκία να μην αργήσει να επαναφέρει την τάξη στη χώρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Όσον αφορά την έκδοση του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν που βρίσκεται στις ΗΠΑ, την οποία ζητά η Τουρκία, ο Κέρι διευκρίνισε ότι έκανε σαφές στην Τουρκία ότι πρέπει να δώσει γνήσια αποδεικτικά στοιχεία που να αντέχουν τον έλεγχο.

“Οι ΗΠΑ έχουν έχει μια επίσημη διαδικασία για την αντιμετώπιση των αιτημάτων έκδοσης. Η Τουρκία πρέπει να στείλει αποδείξεις και όχι ενδείξεις”, σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ