ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Προβλήματα στην ανθρωπιστική βοήθεια παρά το ψήφισμα - Κανένα βήμα για την εκεχειρία

ΟΗΕ: Προβλήματα στην ανθρωπιστική βοήθεια παρά το ψήφισμα - Κανένα βήμα για την εκεχειρία
Eduardo Munoz/Pool Photo via AP

«Επιθεώρηση» της ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζεται για τη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε το Ισραήλ παρά το ψήφισμα που ενέκρινε μετά από «μαραθώνιες» διαπραγματεύσεις το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Δεν υπήρξε πρόοδος για κατάπαυση πυρός παρά το αίτημα αρκετών μελών του Συμβουλίου.

Η ψηφοφορία, πάνω σε ψήφισμα το οποίο συνέταξαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ακολούθησε ημέρες διαπραγματεύσεων για την αποφυγή βέτο από τις ΗΠΑ, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και βασικό σύμμαχο του Ισραήλ.

Από την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας απείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία ενώ τα 13 υπόλοιπα (μόνιμα και μη) μέλη ψήφισαν υπέρ. Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι νομικά δεσμευτικά και βάσει του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όλα τα κράτη-μέλη υποχρεούνται να εκτελούν τις αποφάσεις του Συμβουλίου.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι το «πραγματικό πρόβλημα» για την παροχή βοήθειας είναι η συνεχιζόμενη επίθεση του Ισραήλ.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι η Γάζα κινδυνεύει από λιμό εάν συνεχιστεί ο πόλεμος.

Ισραήλ: «Ακυρώνει» το ψήφισμα του ΟΗΕ με ελέγχους στην ανθρωπιστική βοήθεια

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν, δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να επιθεωρεί την ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τη Γάζα, μετά την υπερψήφιση, από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μιας απόφασης που απαιτεί την ανεμπόδιστη πρόσβαση της βοήθειας αυτής «σε ευρεία κλίμακα» στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Το Ισραήλ θα συνεχίσει να ενεργεί με βάση το διεθνές δίκαιο αλλά θα εξετάζει, για λόγους ασφαλείας, κάθε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα» ανέφερε ο υπουργός Έλι Κοέν σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη επέκρινε την απόφαση που ψήφισε το Συμβούλιο Ασφαλείας επειδή δεν έκανε κάποια αναφορά στους ομήρους που κρατά η Χαμάς.

«Το γεγονός ότι ο ΟΗΕ εστιάζει μόνο στους μηχανισμούς παροχής βοήθειας στη Γάζα είναι περιττό και αποκομμένο από την πραγματικότητα. Το Ισραήλ ήδη επιτρέπει τις παραδόσεις βοήθειας στην απαιτούμενη κλίμακα», είπε ο Γκιλάντ Ερντάν.

«Ο ΟΗΕ θα έπρεπε να επικεντρωθεί στην ανθρωπιστική κρίση των ομήρων», πρόσθεσε.

Χαμάς: Ανεπαρκές το ψήφισμα

Η Χαμάς από την άλλη σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το ψήφισμα, σημείωσε ότι είναι ένα «ανεπαρκές βήμα» για την κάλυψη των αναγκών στον θύλακα.

«Τις προηγούμενες πέντε ημέρες η κυβέρνηση των ΗΠΑ εργάστηκε σκληρά για να αφαιρέσει από το ψήφισμα την ουσία του και να παρουσιάσει αυτήν την αδύναμη εκδοχή. Αψηφά τη βούληση της διεθνούς κοινότητας και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό της επίθεσης του Ισραήλ εναντίον του ανυπεράσπιστου παλαιστινιακού λαού μας» αναφέρει η ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ