ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Κόκκινος συναγερμός για τρομοκρατική ενέργεια τις μέρες των εορτών - Απετράπη νέα επίθεση

Γαλλία: Κόκκινος συναγερμός για τρομοκρατική ενέργεια τις μέρες των εορτών - Απετράπη νέα επίθεση
AP Photo/Jean-Francois Badias

Πέντε συλλήψεις για σχεδιασμό τρομοκρατικής απόπειρας πραγματοποίησε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία στην ανατολική Γαλλία.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση της ΕΡΤ από το Παρίσι, ο υπουργός Εσωτερικών έκανε σύσταση στις αστυνομικές αρχές να παρακολουθούν ιδιαίτερα τις διαδηλώσεις και τα κτήρια θρησκευτικού χαρακτήρα κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Πέντε άτομα, όλοι οι άντρες από 20 μέχρι 23 ετών, συνελήφθησαν σε τρεις διαφορετικές πόλεις, σε γεωγραφικό διαμέρισμα ανατολικά της Γαλλίας. Η αστυνομία θεωρεί ότι προετοίμαζαν τρομοκρατική απόπειρα οργανωμένα σε ομάδα.

Όλοι οι συλληφθέντες φαίνεται να είναι ισλαμιστές ενώ ένας από τους άνδρες φέρεται να ήταν γνωστός ήδη στις μυστικές υπηρεσίες ξένης χώρας.

Πηγή προσκείμενη στην έρευνα επιβεβαίωσε ότι οι πέντε έχουν τεθεί υπό κράτηση, χωρίς να διευκρινίσει ποιες κατηγορίες τους αποδίδονται.

Πάντα σύμφωνα με αυτήν την πηγή, οι συλλήψεις έγιναν το πρωί της Παρασκευής (2/12) στην περιφέρεια του Μερτ-ε-Μοζέλ, στο Νανσί και στις κοντινές κοινότητες Βαντέβρ-λε-Νανσί και Τουλ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν είχε καλέσει τις τοπικές αρχές να είναι σε επαγρύπνηση ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων, λόγω «του πολύ υψηλού κινδύνου τρομοκρατικής απειλής».

Οι γαλλικές αρχές έχουν ενεργοποιήσει από τον Οκτώβριο τον συναγερμό για πιθανή τρομοκρατική απειλή, μετά τη δολοφονία του Ντομινίκ Μπερνάρ, καθηγητή γαλλικής γλώσσας στο λύκειο του Αράς, από έναν ριζοσπαστικοποικημένο πρώην μαθητή του. Η ενεργοποίηση αυτή του συναγερμού οφείλεται και στο διεθνές πλαίσιο, λόγω του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Και συλλήψεις για παράνομη
διακίνηση μεταναστών

Επίσης, οι γαλλικές Αρχές προχώρησαν σε συλλήψεις επιβατών αεροπλάνου με 303 Ινδούς μετά από ανώνυμη καταγγελία για παράνομη διακίνηση ατόμων. Το ρουμανικό αεροπλάνο πραγματοποιούσε τη πτήση Ντουμπάι-Νικαράγουα, σταμάτησε για ανεφοδιασμό στο αεροδρόμιο του Βατρί στην ανατολική Γαλλία.

Συνελήφθησαν δύο άτομα, τα οποία δεν είναι μέλη του πληρώματος ενώ στην κατοχή τους βρέθηκαν πολλά μετρητά και πολλά διαβατήρια.

Οι αρχές έχουν 26 μέρες για να διαπιστώσουν τι συμβαίνει ενώ υπάρχουν υποψίες μετά από ανώνυμη καταγγελία που έγινε ότι υπάρχει παράνομη διακίνηση ατόμων. Πιθανότατα αυτοί οι Ινδοί έφυγαν από το Ντουμπάι με σκοπό πιθανότατα να περάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες., αν και οι βίζες τους και τα διαβατήρια τους θεωρούνται νόμιμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ