ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία ανοίγει μετά τα Χριστούγεννα το δρόμο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία ανοίγει μετά τα Χριστούγεννα το δρόμο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
AP Photo/Ali Unal

Μία ημέρα μετά τα Χριστούγεννα η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου θα συνεδριάσει για να εξετάσει την υποψηφιότητα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ένα πρώτο βήμα που είναι απαραίτητο για την επικύρωση.

Η Σουηδία και η Φινλανδία ζήτησαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πέρυσι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όμως η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, προέβαλε αντιρρήσεις, καθώς σύμφωνα με την Άγκυρα επέτρεπαν στο έδαφός τους τη δράση οργανώσεων που θεωρούνται τρομοκρατικές.

Η Τουρκία, σύμφωνα με το Reuters, ενέκρινε την αίτηση προσχώρησης της Φινλανδίας τον Απρίλιο, αλλά, μαζί με την Ουγγαρία, άφησε τη Σουηδία να περιμένει.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε το νομοσχέδιο για την επικύρωση της αίτησης της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ στο κοινοβούλιο τον Οκτώβριο και η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του κοινοβουλίου άρχισε να το συζητά στις 16 Νοεμβρίου, αλλά ανέβαλε την περαιτέρω συζήτηση.

Για την επικύρωση, το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων προτού τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του κοινοβουλίου. Στη συνέχεια, ο Ερντογάν θα το υπογράψει ως νόμο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Την Τρίτη (19/12), ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και η πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τουρκία «συνδέονται» και ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε υποσχεθεί να πείσει το Κογκρέσο να εξασφαλίσει την πώληση των F-16, εάν η Τουρκία επικυρώσει την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία ζήτησε τον Οκτώβριο του 2021 να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Lockheed Martin Corp (LMT.N) και 79 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά της αεροσκάφη.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει την πώληση ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά υπήρξαν αντιρρήσεις στο Κογκρέσο σχετικά με την καθυστέρηση της εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία αλλά και ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε μία άλλη εξέλιξη όπως αναφέρει η Deutsche Welle στην Ουάσιγκτον πρόσφατα υπήρξε συνάντηση σε υψηλό επίπεδο αντιπροσωπειών της Τουρκίας και των ΗΠΑ για θέματα Άμυνας.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας «στη συνάντηση που έλαβε χώρα σε θετικό και εποικοδομητικό κλίμα, έγιναν διαπραγματεύσεις και ανταλλαγές απόψεων για τη διμερή αμυντική, στρατιωτική εκπαίδευση και συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας καθώς και για θέματα περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ