ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινός στρατός: Έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τεράστιο δίκτυο τούνελ της Χαμάς

Ισραηλινός στρατός: Έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τεράστιο δίκτυο τούνελ της Χαμάς
Τούνελ της Χαμάς (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Ariel Schalit

Ένα ακόμα τεράστιο δίκτυο σηράγγων της Χαμάς στο στρατόπεδο Τζαμπαλίγια της βόρειας Γάζας ανακοίνωσε ότι εντόπισε ο ισραηλινός στρατός (IDF). 

Ολόκληρο το δίκτυο είχε μέγεθος περίπου ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Τα στρατεύματα της 551ης Ταξιαρχίας και η Μονάδα 504 της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών οδήγησαν την επιχείρηση για την ανάκτηση των σορών τριών στρατιωτών και δύο Ισραηλινών πολιτών.

Παραμένει αδιευκρίνιστο το ερώτημα πώς πέθαναν οι πέντε όμηροι. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι είπε ότι αναμένονται τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης. «Θα ενημερώσουμε τις οικογένειες και στη συνέχεια, ανάλογα με το τι επιθυμούν, το κοινό», πρόσθεσε.

Οι τρεις στρατιώτες και οι δύο πολίτες ήταν μεταξύ των 240 ομήρων που μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από τους ενόπλους της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Οι σοροί τους ανακτήθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Την περασμένη εβδομάδα η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που έδειχνε τους τρεις από αυτούς ζωντανούς σε έναν χώρο που έμοιαζε με στενή κρεβατοκάμαρα, χωρίς παράθυρα, με μια πρίζα και λευκά πλακάκια στον τοίχο. Στη λεζάντα που το συνόδευε, η οργάνωση έγραφε στα εβραϊκά: «Τα όπλα σας σκότωσαν τους τρεις».


Τα φρεάτια, τα οποία ερευνήθηκαν από στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένης της επίλεκτης μονάδας μηχανικού μάχης Γιαχαλόμ, αποκάλυψαν ένα τεράστιο δίκτυο σηράγγων με δύο επίπεδα και έναν ανελκυστήρα που κατέβαινε δεκάδες μέτρα προς μια μεγάλη αίθουσα και ένα κέντρο διοίκησης.

Οι IDF αναφέρουν ότι το δίκτυο είχε πολλές διακλαδώσεις που χρησιμοποιούσε η Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων κάποιων σηράγγων που περνούσαν κάτω από ένα κοντινό σχολείο και νοσοκομείο. Ένα από τα φρεάτια οδηγούσε στο σπίτι του πρώην διοικητή της βόρειας ταξιαρχίας της Χαμάς στη Γάζα, του Αχμέντ Γκαντούρ, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Στη σήραγγα βρέθηκαν επίσης όπλα και υποδομές που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή όπλων, ανέφερε ακόμα η IDF.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ