ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ορθόδοξοι της Ουκρανίας γιορτάζουν πρώτη φορά τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκέμβρη

Οι Ορθόδοξοι της Ουκρανίας γιορτάζουν πρώτη φορά τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκέμβρη
Ουκρανοί στη λειτουργία των Χριστουγέννων AP Photo/Evgeniy Maloletka

Για πρώτη φορά οι Ορθόδοξοι Ουκρανοί θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου κατά τα πρότυπα του νέου ημερολογίου 

Μέχρι τώρα η Ουκρανία χρησιμοποιούσε παραδοσιακά το Ιουλιανό ημερολόγιο, το οποίο χρησιμοποιεί και η Ρωσία, όπου τα Χριστούγεννα πέφτουν στις 7 Ιανουαρίου.

Θέλοντας να πάρει και άλλες αποστάσεις από τη Ρωσία, γιορτάζει τώρα τα Χριστούγεννα σύμφωνα με το δυτικό - ή γρηγοριανό - ημερολόγιο, το οποίο χρησιμοποιεί στην καθημερινή ζωή.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι άλλαξε τον νόμο τον Ιούλιο, λέγοντας ότι επιτρέπει στους Ουκρανούς να «εγκαταλείψουν τη ρωσική κληρονομιά» του εορτασμού των Χριστουγέννων τον Ιανουάριο.

Σε χριστουγεννιάτικο μήνυμα που εξέδωσε το βράδυ της Κυριακής (24/12), ο Ζελένσκι δήλωσε ότι όλοι οι Ουκρανοί είναι πλέον μαζί.

«Γιορτάζουμε όλοι μαζί τα Χριστούγεννα. Την ίδια ημερομηνία, ως μια μεγάλη οικογένεια, ως ένα έθνος, ως μια ενωμένη χώρα».

Ανάμεσα σε αυτούς που χάρηκαν με την αλλαγή καθώς δεν θα πρέπει να γιορτάζουν δύο φορές είναι ζευγάρια με διαφορετική πίστη όπως η καθολική Λέσια και ο ορθόδοξος σύζυγός της Ολεξάντρ.

Το ζευγάρι μέχρι τώρα γιόρταζε τα Χριστούγεννα δύο φορές, με τους αντίστοιχους γονείς του.

«Υπάρχει επιτέλους μια μέρα στην Ουκρανία που ο σύζυγός μου και εγώ μπορούμε να περάσουμε μαζί στον καθεδρικό ναό και να ευχαριστήσουμε τον Θεό που είμαστε μαζί, ζωντανοί και με καλή υγεία», δήλωσε η Λέσια στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.


Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, μια νεοσύστατη ανεξάρτητη εκκλησία που πραγματοποίησε την πρώτη της λειτουργία το 2019, άλλαξε επίσης την ημερομηνία των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ