ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Μπελέρη: Δεν παραιτείται τελικά ο Γκόρο – Ψάχνει έμπιστο ομογενή για την Χειμάρρα ο Ράμα

Υπόθεση Μπελέρη: Δεν παραιτείται τελικά ο Γκόρο – Ψάχνει έμπιστο ομογενή για την Χειμάρρα ο Ράμα
O Φρέντι Μπελέρης (Φωτό αρχείου - himara.gr)

Σε πολιτικό θρίλερ εξελίσσεται η κίνηση του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα να αντικαταστήσει τον δήμαρχο Χειμάρρας  Γκέργκι Γκόρο , ο οποίος, αν και είχε ηττηθεί στις εκλογές από τον Φρέντι Μπελέρη παραμένει στη θέση του.

Το Σάββατο 23/12 είχε γίνει γνωστό από τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης ότι ο Γκέργκι Γκόρο είχε υποβάλει την παραίτησή του. Με σημερινά δημοσιεύματα όμως ο αλβανικός τύπος μεταδίδει πως τελικά ανακάλεσε την παραίτησή του.

Στο μεταξύ ο Έντι Ράμα είχε επιχειρήσει να τοποθετήσει τρίτο πρόσωπο – έμπιστο - στη θέση του νόμιμα εκλεγμένου Μπελέρη.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο Ράμα να έχει προσεγγίσει τρία πρόσωπα από την ομογένεια: Ενας παλιός βουλευτής από το Αργυρόκαστρο, ένας επιχειρηματίας από τη Χειμάρρα και ένας γνωστός δημοσιογράφος–παρουσιαστής στην Αλβανία ο οποίος κατάγεται από τη Χειμάρρα. Ωστόσο και οι τρεις έχουν αρνηθεί να αναλάβουν -έστω και προσωρινά- το αξίωμα.

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις ο Μπελέρης έστειλε μήνυμα από τη φυλακή να μην διορίσει ο Ράμα δικό του δήμαρχο στη Χειμάρρα.

Με ανάρτηση υπό τον τίτλο «ο Ράμα αναζητά δήμαρχο» ο φυλακισμένος εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας αναφέρει ότι ο Γκόρο «στην πραγματικότητα δεν «παραιτήθηκε» αλλά εγκατέλειψε τη δημαρχία που είχε χάσει εδώ και καιρό. Μια μαριονέτα ήταν άλλωστε».

Ενώ, αφού καλωσόρισε «τα βήματα Ράμα προς την πραγματικότητα» λέει ότι «όποιος αναλάβει προσωρινά Δήμαρχος μέχρι την αποφυλάκισή και την ορκωμοσία μου, πρέπει να είναι ένας από τους δημοτικούς συμβούλους που προέρχονται από τη δημοτική παράταξη με την οποία κερδίσαμε τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2023».

Aναλυτικά ολόκληρο το κείμενο:

«Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα με ανάρτησή του στο δίκτυο X (πρώην Twitter) στις 22 Δεκεμβρίου 2023 έκανε δύο πολύ σημαντικά βήματα προς την πραγματικότητα. Επτά μήνες μετά τις δημοτικές εκλογές κατάλαβε ότι οι δημότες της Χειμάρρας (1) εξέλεξαν εμένα για δήμαρχο και (2) έστειλαν στο σπίτι του τον προηγούμενο δήμαρχο που ήταν ο δικός του εκλεκτός.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση Ράμα ο άνθρωπος που κατά παγκόσμια δημοκρατική πρωτοτυπία παρέμενε τόσους μήνες δήμαρχος παρ’ ότι είχε χάσει τις δημοτικές εκλογές, έσπευσε να ανακοινώσει την «παραίτησή» του. Στην πραγματικότητα δεν «παραιτήθηκε» αλλά εγκατέλειψε τη δημαρχία που είχε χάσει εδώ και καιρό. Μια μαριονέτα ήταν άλλωστε.

Καλωσορίζω τα σημαντικά βήματα του Έντι Ράμα προς την πραγματικότητα. Είναι όμως μισό βήμα σε σχέση με αυτά που πρέπει να κάνει άμεσα. Πληροφορούμαι ότι αναζητεί να τοποθετήσει εκείνος κάποιον άλλο ως μεταβατικό δήμαρχο. Ανέφερε μάλιστα στην ανάρτησή του ότι θα ακολουθήσει τις «καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές». Τον βοηθάω στην αναζήτησή του επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

Όποιος αναλάβει προσωρινά Δήμαρχος μέχρι την αποφυλάκισή και την ορκωμοσία μου, πρέπει να είναι ένας από τους δημοτικούς συμβούλους που προέρχονται από τη δημοτική παράταξη με την οποία κερδίσαμε τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2023. Δεν μπορεί να είναι άσχετος με την ψήφο του λαού της Χειμάρρας κατά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να είναι από άλλη περιοχή εκτός του δήμου της Χειμάρρας.

Αυτό λένε οι «καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές». Οποιαδήποτε προσπάθεια του Ράμα να «φυτέψει» κάποιον εκλεκτό του μακριά από τις επιλογές του λαού της Χειμάρρας είναι αντίθετη προς τις δημοκρατικές αρχές και από τη ρίζα της λανθασμένη.

Φρέντης-Διονύσιος Μπελέρης

Υ.Γ. Επτά ημέρες μετά την απόρριψη της αίτησής μου για ειδική άδεια, ο Έντι Ράμα ως εκπρόσωπος τύπου του Δικαστηρίου δημοσιοποίησε τη δικαστική απόφαση. Εγώ μέσω των συνηγόρων μου, εννέα ημέρες μετά δεν έχω πάρει στα χέρια μου την απόφαση. Πώς βρήκε ο Ράμα την απόφαση ενώ δεν είναι διάδικος στη δίκη; Πήγε ο «αμερόληπτος» Δικαστής στον Ράμα και του έδωσε την απόφαση;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ