ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: «Όχι» σε ένταξη στον στρατιωτικό συνασπισμό της Ερυθράς Θάλασσας

Ισπανία: «Όχι» σε ένταξη στον στρατιωτικό συνασπισμό της Ερυθράς Θάλασσας
Φωτογραφία αρχείου από επίθεση σε πλοίο της Ερυθράς Θάλασσας Royal Navy/Ministry of Defence via AP

Αρνήθηκε η Ισπανία να συμμετέχει στον διεθνή στρατιωτικό συνασπισμό ο οποίος σχηματίστηκε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ για την προστασία των πλοίων την Ερυθρά Θάλασσα από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι.

Ειδικότερα, εκπρόσωπός του υπουργείου Άμυνας της χώρας ξεκαθάρισε πως οι ισπανικές αμυντικές δυνάμεις δεν σκοπεύουν να συμμετέχουν σε τέτοια επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, το υπουργείο δεν εξήγησε τους λόγους της άρνησης της Μαδρίτης, που ανακοινώθηκε την επομένη τηλεφωνικής επικοινωνίας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

Σε δελτίο τύπου του Λευκού Οίκου, πάντως, αναφέρεται πως στην επικοινωνία τους οι δύο ηγέτες καταδίκασαν «τις συνεχιζόμενες επιθέσεων των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα», ζήτημα που δεν έθιξε καν η ισπανική κυβέρνηση στη δική της ανακοίνωση για τη συνομιλία.

«Υποκριτική η σπουδή δυτικών χωρών να προστατευθεί η ναυσιπλοΐα»

«Εκτιμάμε σε μεγάλο βαθμό την άρνηση της Ισπανίας να αφεθεί να παρασυρθεί από τα αμερικανικά και τα βρετανικά ψέματα για το ζήτημα της ναυσιπλοΐας» ανέφερε σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter) ο υφυπουργός Εξωτερικών των Χούθι, Χουσέιν αλ Έζι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε συνέντευξή της σε ραδιοφωνικό σταθμό, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιολάντα Ντίας, δήλωσε πως βρίσκει άκρως «υποκριτική» τη «σπουδή» δυτικών χωρών να προστατεύσουν τη διεθνή ναυσιπλοΐα, αντιπαραβάλλοντάς τη με την αδυναμία τους να προστατεύσουν τον άμαχο πληθυσμό στη Λωρίδα της Γάζας.

Η εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης, Πιλάρ Αλεγρία από την πλευρά της τόνισε πως η Ισπανία δεν θα συμμετάσχει «ποτέ» σε επιχείρηση που αποφασίζεται «μονομερώς» και θα επιδείξει «τη μέγιστη σύνεση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ