ΚΟΣΜΟΣ

«Το Ισραήλ θα πληρώσει» λέει το Ιράν για τον θάνατο αξιωματούχου στη Συρία

«Το Ισραήλ θα πληρώσει» λέει το Ιράν για τον θάνατο αξιωματούχου στη Συρία
Μέλος των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Vahid Salemi

Αντίποινα για τον θάνατο του υψηλόβαθμου στέλεχους  τους σε βομβαρδισμό στη Συρία, για τον οποίο κατηγορούν τον  Ισραήλ υπόσχεται το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC). .

Σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι ο ταξίαρχος Σεγιέντ Ράζι Μουσαβί, ένας «ανώτερος σύμβουλος των Φρουρών στη Συρία», σκοτώθηκε σε ισραηλινή «πυραυλική επίθεση» στη Δαμασκό.

Το Ισραήλ «θα πληρώσει αναμφίβολα για αυτό το έγκλημα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αντίστοιχη απειλή εξαπέλυσε και ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί και προειδοποίησε ότι το Ισραήλ «θα πληρώσει σίγουρα για αυτό το έγκλημα».

«Η ενέργεια αυτή είναι αναμφίβολα άλλη μια ένδειξη της ματαίωσης, της αδυναμίας και της ανικανότητας του σιωνιστικού καθεστώτος στην περιοχή» ανέφερε ο Ραϊσί στην ανακοίνωσή του.

Ο Μουσαβί σύμφωνα με το al Arabiya ήταν υπεύθυνος για την παροχή «υλικοτεχνικής υποστήριξης στον άξονα της αντίστασης στη Συρία». Αυτό πρακτικά σήμαινε βοήθεια σε μια σειρά από ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, διαφόρων πολιτοφυλακών στο Ιράκ και τη Συρία και των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη.

Η ανακοίνωση πρόσθεσε ότι ο Μουσαβί ήταν «σύντροφος» του δολοφονηθέντος διοικητή των Φρουρών, του Κασέμ Σολειμάνι, του πρώην επικεφαλής της Δύναμης Κουντς, υπεύθυνης για τις εξωτερικές επιχειρήσεις, ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2020.

Το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA περιέγραψε τον Μουσαβί ως έναν από τους πιο έμπειρους συμβούλους της Δύναμης Κουντς.

Το Ιράν, σταθερός σύμμαχος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στη συριακή σύγκρουση από την έναρξή της το 2011, αποστέλλοντας χιλιάδες Ιρανούς και ξένους μαχητές για να υποστηρίξουν το συριακό καθεστώς.

Ο θάνατος του Μουσαβί στη Συρία έρχεται εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο βομβαρδισμός έγινε κοντά στη πρωτεύουσα της Συρίας Δαμασκό, ανέφεραν τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης Al-Mayadeen και Reuters, επικαλούμενα δύο ανώνυμες πηγές ασφαλείας.

Εκρήξεις ακούστηκαν στην περιοχή Σετ Ζαϊνάμπ, στην ύπαιθρο της Δαμασκού, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Πλάνα που μοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν ένα σύννεφο καπνού κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Δαμασκού, μια τοποθεσία που στοχοποιείται συχνά λόγω της χρήσης της από Ιρανούς αντιπροσώπους στην περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ