ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Διέφευγε από το 2018 με 12 εντάλματα σύλληψης και... παραδόθηκε

Βραζιλία: Διέφευγε από το 2018 με 12 εντάλματα σύλληψης και... παραδόθηκε
AP Photo/Leo Correa

Παραδόθηκε στην αστυνομία ο αρχηγός της σημαντικότερης παραστρατιωτικής οργάνωσης στην Πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο  ο οποίος καταζητείτο για διάφορα αδικήματα.

Ο «εχθρός υπ’ αριθμόν 1», όπως τον χαρακτήριζαν οι αρχές της Πολιτείας, ο Λουίς Αντόνιο ντα Σίλβα Μπράγκα ή «Ζίνιο», διέφευγε από το 2018. Σε βάρος του είχαν εκδοθεί τουλάχιστον 12 εντάλματα σύλληψης για εγκληματική δραστηριότητα. Εμφανίστηκε αυτοβούλως στην ομοσπονδιακή αστυνομία του Ρίο, το βράδυ της Κυριακής, συνελήφθη και προφυλακίστηκε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Ασφάλειας Φλάβιο Ντίνο εξέφρασε την ικανοποίησή του, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, για «άλλο ένα σημαντικό αποτέλεσμα της σοβαρής δουλειάς που γίνεται στο Ρίο ντε Τζανέιρο και σε άλλες Πολιτείες, για την καταπολέμηση των εγκληματικών οργανώσεων».

Οι παραστρατιωτικές ομάδες που δρουν στη Βραζιλία συγκροτήθηκαν πριν από περίπου 40 χρόνια από πρώην αστυνομικούς, απόστρατους, πυροσβέστες ή ακόμη και δεσμοφύλακες, ως οργανώσεις «αυτοάμυνας» απέναντι στις συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών.

Μολονότι στην αρχή οι κάτοικοι τις έβλεπαν με καλό μάτι, σύντομα άρχισαν τους εκβιασμούς, τη διακίνηση όπλων και το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Τα τελευταία χρόνια συνδέονται επίσης με εμπόριο ναρκωτικών.

Στα τέλη Οκτωβρίου εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους στις φτωχογειτονιές του Ρίο ντε Τζανέιρο, με πυρπολήσεις λεωφορείων και ένα πυκνό νέφος καπνού να καλύπτει την περιοχή, γεγονός που καταδείκνυε πόσο επικίνδυνες έχουν καταστεί για την πόλη και την εθνική ασφάλεια αυτές οι παραστρατιωτικές ομάδες.

Ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ανακοίνωσε στις αρχές Νοεμβρίου ότι θα αναπτυχθούν 3.700 στρατιώτες σε λιμάνια και αεροδρόμια για να αντιμετωπιστεί αυτή η «πολύ σοβαρή» βία που συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ