ΚΟΣΜΟΣ

Η τελευταία πανσέληνος του 2023 θα είναι... ψυχρή

Η τελευταία πανσέληνος του 2023 θα είναι... ψυχρή
Το «ψυχρό φεγγάρι» του Δεκεμβρίου στον ουρανό του Κατάρ AP Photo/Hassan Ammar

Απόψε (26/12) το βράδυ θα φωτίσει τον ουρανό η «ψυχρή» πανσέληνος του Δεκεμβρίου και η τελευταία του 2023, προσφέροντας μια ζεστή σεληνιακή λάμψη στις κρύες νύχτες των χριστουγεννιάτικων διακοπών.

Η πανσέληνος αυτού του μήνα, ονομάζεται σύμφωνα με το CNNi επίσης και «ψυχρό φεγγάρι», ένας όρος που επινοήθηκε από τους ιθαγενείς της Αμερικής και συγκεκριμένα τη φυλή Mohawk.

Η φυλή αυτή έδωσε τον όρο αυτό στην πανσέληνο του τελευταίου μήνα του χρόνου για προφανείς λόγους: Εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν τον Δεκέμβριο στο βόρειο ημισφαίριο. Αν και ομολογουμένως η κλιματική κρίση έχει καταστήσει τους χειμερινούς μήνες θερμότερους.

Άλλες ονομασίες που έχουν κατά καιρούς δοθεί στην τελευταία πανσέληνο του έτους είναι το «Snow Moon» (χιονισμένο φεγγάρι), το «Winter Maker Moon» (το χειμερινό φεγγάρι) και ακόμη και το «Moon When the Deer Shed Their Antlers» (το φεγγάρι την εποχή που τα ελάφια χάνουν τα κέρατά τους).

Ως προς το τελευταίο αξίζει να σημειωθεί ότι τα κέρατα πολλών ειδών ελαφιών αρχίζουν να πέφτουν την περίοδο αυτή του χρόνου, καθώς η περίοδος αναπαραγωγής πλησιάζει στο τέλος της.

Απολαμβάνοντας το θέαμα

Η πανσέληνος αυτού του μήνα θα είναι επίσης η πρώτη που θα εμφανιστεί μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο, που ξεκίνησε στις 21 Δεκεμβρίου και σηματοδοτεί τη συντομότερη ημέρα του χρόνου.

«Η Σελήνη κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο βρίσκεται πάνω από τον ορίζοντα περισσότερο από οποιαδήποτε Σελήνη - επομένως, είναι η μεγαλύτερη νύχτα», σύμφωνα με το Old Farmer's Almanac.

Και επειδή η πανσέληνος βρίσκεται τόσο κοντά στο ηλιοστάσιο, οι μεγάλες σε διάρκεια νύχτες προσφέρουν άφθονες δυνατότητες παρατήρησης.

Jackie Wattles, CNN / How to see the Christmas ‘cold moon’ — the last full moon of the year

ΔΗΜΟΦΙΛΗ