ΚΟΣΜΟΣ

Οι Χούτι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση σε εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι Χούτι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση σε εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι φιλοϊρανοί αντάρτες Χούτι της Υεμένης ανέλαβαν απόψε την ευθύνη για μια επίθεση εναντίον εμπορικού πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα και για ένα πλήγμα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο νότιο Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος του στρατού των Χούτι, Γιαχία Σαρέα, ανέφερε ότι εκτοξεύτηκαν πύραυλοι εναντίον ενός εμπορικού πλοίου της MSC United στην Ερυθρά Θάλασσα, αφού «αγνόησε» τρεις προειδοποιήσεις.

Ο Σαρέα είπε επίσης ότι έγιναν επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην πόλη Εϊλάτ στο νότιο Ισραήλ «και σε άλλες περιοχές της κατεχόμενης Παλαιστίνης».

Οι Χούτι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, έχουν προκαλέσει αναστάτωση στο διεθνές εμπόριο εδώ και εβδομάδες, εξαπολύοντας επιθέσεις σε εμπορικά πλοία που περνούν από το στενό Μπαμπ αλ Μαντάμπ, στο νότιο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας, σε απάντηση, όπως λένε, για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Νωρίτερα έγινε γνωστό από μια βρετανική αρχή ναυσιπλοΐας ότι ακούστηκαν εκρήξεις στην Ερυθρά Θάλασσα, στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης αφότου εθεάθησαν drone και πύραυλοι σε δύο διαφορετικά περιστατικά.

Δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρατηρήθηκαν προτού σημειωθούν δύο εκρήξεις σε απόσταση 5 ναυτικών μιλίων από ένα πλοίο, το οποίο έπλεε 50 ναυτικά μίλια δυτικά της Χοντέιντα στις δυτικές ακτές της Υεμένης, έκανε γνωστό η υπηρεσία Επιχειρήσεων Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO).

Σε ένα προφανώς άλλο περιστατικό, μια έκρηξη ακούστηκε και πύραυλοι εθεάθησαν σε απόσταση 4 ναυτικών μιλίων από ένα πλοίο 60 ναυτικά μίλια από την Χοντέιντα, σύμφωνα με την αρχή. Άλλη μια έκρηξη αναφέρθηκε πως σημειώθηκε σε απόσταση 0,5 ναυτικών μιλίων από το ίδιο πλοίο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Δεν είναι προς το παρόν σαφές εάν στα περιστατικά εμπλέκεται το ίδιο πλοίο, το οποίο η αρχή δεν κατονόμασε. Λεπτομέρειες για το φορτίο ή μια ένδειξη πού το πλοίο ή τα πλοία κατευθύνονταν ή από πού είχαν αποπλεύσει επίσης δεν δόθηκαν.

Και στα δύο περιστατικά το πλοίο και το πλήρωμα είναι ασφαλή, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ