Τις διεθνείς εξελίξεις συζήτησαν τηλεφωνικώς Φιντάν και Μπλίνκεν - Τι περιμένει η Άγκυρα
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Τετάρτη (27/12) ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.
Η επικοινωνία αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς έγινε στη σκιά της χθεσινής απόφασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης να εγκρίνει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην Κύπρο.
Αναφερόμενος στη χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων για τη Σουηδία, ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι η διαδικασία συνεχίζεται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, καθώς εκκρεμεί η έγκριση και από την Ολομέλεια.
Όσον αφορά στο θέμα της πώλησης στην Τουρκία αμερικανικών μαχητικών F-16, ο Χακάν Φιντάν φέρεται να δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά αναμένει από την αμερικανική κυβέρνηση και το αμερικανικό Κογκρέσο να ενεργήσουν σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας και να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας συζητήθηκαν επίσης οι τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα, με την τουρκική πλευρά να υπενθυμίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μόνιμη ειρήνη.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Φιντάν: Η ΕΕ να υιοθετήσει πιο δίκαιη και συνετή στάση απέναντι στην Τουρκία
Στις ΗΠΑ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών - Συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του
Τσίπρας: Ζήτημα πολιτικής βούλησης η αντιμετώπιση της ακρίβειας
22:50
Συμμαχία των Προθύμων: Αντιαεροπορικά συστήματα αποκτά το Κίεβο - Ενίσχυση με 16 Rafale
22:40
Βενεζουέλα: Στους 4.561 οι νεκροί από τους σεισμούς - Σχεδόν 18.000 οι άστεγοι
22:30
Νεκρό 20 ημερών βρέφος στην Πάτρα - Αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας
22:21