ΚΟΣΜΟΣ

Πραξικόπημα στην Τουρκία: Θρίλερ με την ομολογία Οζτούρκ

Πραξικόπημα στην Τουρκία: Θρίλερ με την ομολογία Οζτούρκ

Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι στο τηλεγράφημα του κρατικού πρακτορείου Anadolu που ανέφερε ότι ο Ακίν Οζτούρκ ομολόγησε ότι βρίσκεται πίσω από τον σχεδιασμό δύο ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, το Haberturk και το NTV μετέδωσαν οτι ο Οζτούρκ αρνείται τα πάντα.

"Δεν είμαι αυτός που σχεδίασε ή διηύθυνε την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και δεν γνωρίζω ποιος το έκανε", είπε, σύμφωνα με τα Haberturk και NTV ο πρώην πτέραρχος.

Σημειώνεται πως ο άλλοτε πανίσχυρος αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, συνελήφθηκε και διαπομπεύθηκε από τις Αρχές. Μάλιστα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο με εμφανή τα σημάδια του ξυλοδαρμού στο πρόσωπο του.

Βίντεο με τη διαπόμπευση του Οζτούρκ και άλλων ανώτατων αξιωματικών

Πώς τσάκισε ο Ερντογάν το 'γεράκι'

Χρειάστηκε 5.800 ώρες πτήσεις με 43 διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών για να φτάσει στο ύπατο αξίωμα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, όμως ο 'Σουλτάνος' χρειάστηκε μόλις μερικές ώρες για να τσακίσει τα φτερά του άλλοτε κραταιού γερακιού.

Οι φωτογραφίες του Ακίν Οζτούρκ με εμφανή τα ίχνη από χτυπήματα στο πρόσωπό του και με επίδεσμο στο δεξί του αυτί κάνουν το γύρο του διαδικτύου. Ο πάλαι ποτέ σκληρός πτέραρχος που απέπνεε την αυστηρότητα και την απειλή της τουρκικής αεροπορίας δείχνει τώρα ανήμπορος στα χέρια των Αρχών μα πιο πολύ στα νύχια του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν.

6476 201504166037 dsc 01151

Ο ίδιος γαλουχήθηκε με τα στρατιωτικά ιδεώδη της Τουρκίας και στα 21 του αποφοίτησε από τη σχολή της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Υπηρέτησε σε νευραλγικές θέσεις με αποκορύφωμα την διοίκηση των μυστικών υπηρεσιών της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και την τοποθέτησή του στη θέση του στρατιωτικού ακολούθου της Τουρκίας στο Ισραήλ.

Ο Οζτούρκ ανέλαβε τα ηνία της αεροπορίας έναν χρόνο προτού μεταπηδήσει ο Ταγίπ Ερντογάν από την πρωθυπουργία, στην προεδρία της χώρας. Παρέμεινε στη θέση αυτή για δύο χρόνια και στη συνέχεια έγινε μέλος του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου.

tourk1 0

Ήταν εκείνος που ως αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας πέταξε προσωπικά πάνω από τη μεθόριο με τη Συρία και οργάνωσε την επιχείρηση στο μνημείο του Σουλεϊμάν Σαχ, εντός του συριακού εδάφους το 2015.

Στρατιωτικές μονάδες εισέβαλαν στο έδαφος της Συρίας, υπό την πλήρη κάλυψη των μαχητικών του Οζτούρκ. Ο ίδιος παρακολουθούσε την επιχείρηση εκκένωσης του φυλακίου και τη μεταφορά των οστών στο πλάι του Αχμέτ Νταβούτογλου, που έμελε να απομακρυνθεί από τον Ερντογάν

6476 20150416614 dsc 01271

Οι φήμες στην Τουρκία λένε πως ο Οζτουρκ ήθελε να προλάβει τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις του με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, που ενδεχομένως να γίνονταν ενώπιον του κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου.

Ο Οζτούρκ τον καιρό της παντοδυναμίας του

ΔΗΜΟΦΙΛΗ