ΚΟΣΜΟΣ

Πογκρόμ διώξεων ιερέων στη Νικαράγουα – Κατά της καθολικής εκκλησίας το καθεστώς Ορτέγκα

Πογκρόμ διώξεων ιερέων στη Νικαράγουα – Κατά της καθολικής εκκλησίας το καθεστώς Ορτέγκα
AP

Συνεχίζεται το πογκρόμ διώξεων ιερέων της καθολικής εκκλησίας στη Νικαράγουα από το καθεστώς Ορτέγκα το οποίο προχώρησε σε νέες συλλήψεις.

Όπως έγινε γνωστό η αστυνομίας της Νικαράγουας συνέλαβε τέσσερις ακόμη ιερείς ανεβάζοντας στους δώδεκα τους καθολικούς κληρικούς που έχουν συλληφθεί τις τελευταίες τρεις ημέρες, σύμφωνα με αξιωματούχους της καθολικής εκκλησίας και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, στο πλαίσιο του πογκρόμ που έχει εξαπολύσει ο πρόεδρος της χώρας Ντανιέλ Ορτέγκα κατά της καθολικής εκκλησίας και των αντιφρονούντων.

Σύμφωνα με πληροφορημένη πηγή, μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνεται ο επίσκοπος Μιγκέλ Μαντίκα, γιος μίας από τις πλουσιότερε οικογένειες της Νικαράγουας. Και οι τέσσερις προέρχονται από την αρχιεπισκοπή της Μανάγκουα.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και δύο ιερείς - οι Μικέλ Μοντερέι και Ραούλ Σαμόρα, που άνοιξαν τις πόρτες των εκκλησιών τους στους φοιτητές δύο πανεπιστημίων που δέχθηκαν την επίθεση της κυβέρνησης το 2018.

Συνολικά, 12 ιερείς και ο επίσκοπος Ισίντρο Μόρα έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες. Τον Αύγουστο 2022, ο επίσκοπος Ρολάντο Αλβάρες συνελήφθη και καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 26 ετών.

Μετά τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του 2018, ο Ορτέγκα κατηγόρησε του ιερείς ότι συντονίσθηκαν στην ενορχήστρωση πραξικοπήματος.

Οι επίσκοποι της εκκλησίας της Νικαράγουας ζήτησαν από τον πρόεδρο την απόδοση δικαιοσύνης για τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν κατά την καταστολή των κινητοποιήσεων και την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ