ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν για μήνες λέει σεισμολόγος

Ιαπωνία: Οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν για μήνες λέει σεισμολόγος
AP Photo/Eugene Hoshiko (φωτογραφία αρχείου)

Σεισμολόγος του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου προειδοποιεί ότι οι μετασεισμοί που προκλήθηκαν από τη δόνηση των 7,5 Ρίχτερ που έπληξε τη δυτική Ιαπωνία , τη Δευτέρα, μπορεί να διαρκέσει μήνες.

Η Σούζαν Χόου είπε ότι οι άνθρωποι που ζουν στη χώρα έχουν αισθανθεί σεισμούς στο παρελθόν, αλλά πιστεύει ότι αυτός είναι «ο μεγαλύτερος μακράν», που σημαίνει ότι οι περισσότεροι δεν έχουν εμπειρία με ένα σεισμικό γεγονός αυτής της κλίμακας.

«Ένας τόσο μεγάλος σεισμός θα συνεχίσει να έχει μετασεισμούς . Θα μπορούσε εύκολα να έχει μετασεισμούς μεγαλύτερους από 6 Ρίχτερ, οπότε αυτό αποτελεί μόνο του κίνδυνο», είπε η Χου.

Ο αρχικός σεισμός προκάλεσε κατάρρευση κτηρίων , πυρκαγιές και έδωσε προειδοποίηση τσουνάμι μέχρι την ανατολική Ρωσία, καλώντας στους κατοίκους να εκκενώσουν τις πληγές παράκτιες περιοχές της Ιαπωνίας.

Το 2011, ένας σεισμός 9,1 Ρίχτερ στην ανατολική Ιαπωνία προκάλεσε τσουνάμι με κύματα 30 ποδιών που κατέστρεψαν αρκετούς πυρηνικούς αντιδραστήρες. Ο κίνδυνος ενός τσουνάμι του μεγέθους του 2011 είναι λιγότερο πιθανός ωστόσο οι άνθρωποι που ζουν κοντά στην ακτή θα πρέπει να εξακολουθήσουν να είναι πολύ προσεκτικοί.

Οι πρώτες αναφορές που προήλθαν από την πόλη Wajima στην επαρχία Ishikawa, κάνουν λόγο για κύματα τσουνάμι περίπου 1,2 μέτρων.

«Τελικά, η τοποθεσία παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο μεγάλο αντίτυπο μπορεί να έχει ένας σεισμός», πρόσθεσε η Χόου.

Ο σεισμολόγος είπε επίσης ότι ο σεισμός ήταν επιφανειακός . «Το ρήγμα ήταν πολύ κοντά στο αστικό κέντρο και αυτό μπορεί να εξηγήσει το μεγάλο ταρακούνημα κοντά στο σημείο που σημειώθηκε ο σεισμός».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ