ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε Παλαιστίνιοι νεκροί - Ανοικτά τα μέτωπα σε Γάζα και Δυτική Όχθη

Πέντε Παλαιστίνιοι νεκροί - Ανοικτά τα μέτωπα σε Γάζα και Δυτική Όχθη
Με ιδιαίτερη σφοδρότητα συνεχίζονται οι μάχες στη Γάζα AP Photo/Ohad Zwigenberg

Με ιδιαίτερη σφοδρότητα συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και τη Δυτική Όχθη με τον ισραηλινό στρατό να ανακοινώνει την Τρίτη (2/1) ότι σκότωσε πέντε Παλαιστίνιους μαχητές σε ανταλλαγές πυρών  στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σε ανακοίνωση του στρατού αναφέρεται ότι Ισραηλινοί στρατιώτες, που συμμετείχαν σε αντιτρομοκρατική επιχείρηση, σκότωσαν τέσσερις ένοπλους Παλαιστίνιους που πυροβόλησαν εναντίον τους μέσα από σπίτι στο παλαιστινιακό χωριό Αζούν. Ένας Ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκε κατά την ανταλλαγή πυρών.

Εξάλλου στην Καλκίλια Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν ένοπλο Παλαιστίνιο που πυροβόλησε εναντίον τους την ώρα που διεξήγαγαν επιχείρηση για την κατάσχεση όπλων, σημείωσε ο στρατός.

Προς το παρόν δεν υπάρχει επιβεβαίωση της πληροφορίας από Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Στη Λωρίδα της Γάζας η χρονιά άρχισε με τους βομβαρδισμούς να συνεχίζονται ακατάπαυστα και τον στρατό του Ισραήλ να διαμηνύει πως ο πόλεμος εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς θα συνεχιστεί «καθ’ όλη τη διάρκεια» του 2024.

Καθώς άλλαζε η χρονιά, το πυροβολικό και αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού σφυροκόπησαν κυρίως τις πόλεις Χαν Γιούνις και Ράφα (νότια). Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 24 άνθρωποι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Οι εχθροπραξίες ανάγκασαν 1,9 εκατ. κατοίκους του παλαιστινιακού θυλάκου —ή με άλλα λόγια το 85% του πληθυσμού— να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Τη μικρή περιοχή, υπό ολοκληρωτική πολιορκία από την 9η Οκτωβρίου, απειλεί πλέον λιμός, ενώ τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Προχθές Κυριακή μπήκαν κάπου 120 φορτηγά με βοήθεια στη στενή λωρίδα γης, αριθμός ο οποίος μοιάζει με σταγόνα μπροστά στον ωκεανό αναγκών.

«Οι συνθήκες ζωής στη Λωρίδα της Γάζας είναι απελπιστικές», διαπίστωσε ο Μουστάφα Σενάρ, 43 ετών, από την πόλη της Γάζας, που πλέον έχει καταφύγει στη Ράφα, κάνοντας λόγο για απογείωση των τιμών βασικών αγαθών.

Ιρανικό πολεμικό στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο πόλεμος αναζωπύρωσε επίσης την ένταση στα σύνορα Λιβάνου/Ισραήλ, θέατρο σχεδόν καθημερινών ανταλλαγών πυρών ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη λιβανική σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, σύμμαχο του Ιράν και της Χαμάς.

Ισραηλινά μαχητικά εξαπέλυσαν σήμερα (2/1) πλήγματα εναντίον θέσεων στα περίχωρα της Δαμασκού προκαλώντας υλικές ζημιές, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Συρίας.

Εξάλλου χθες (2/1) ιρανικό πολεμικό κατέπλευσε στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου οι επιθέσεις των σιιτών ανταρτών Χούτι, προσκείμενων στην Τεχεράνη, πολλαπλασιάστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες με στόχο εμπορικά πλοία που κατ’ αυτούς συνδέονται με το Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες κάνουν ναυτικές περιπολίες σε αυτόν τον «αυτοκινητόδρομο της θάλασσας» για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας, στο πλαίσιο διεθνούς συνασπισμού που ίδρυσαν για αυτό, εν μέσω συνεχιζόμενης σεναριολογίας για ενδεχόμενες ευρύτερες επιχειρήσεις κατά των Χούτι.

Στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό του Ισραήλ, το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε διάταξη-κλειδί της επιεικώς αμφιλεγόμενης δικαστικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση του κ. Νετανιάχου — απόφαση που κατήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λεβίν, κατά την άποψη του οποίου αντίκειται στην «απαραίτητη ενότητα για την επιτυχία» του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού, στον πόλεμο με τη Χαμάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ