ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Η Δύση θα πρέπει να δώσει στο Κίεβο πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Πολωνία: Η Δύση θα πρέπει να δώσει στο Κίεβο πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Η Δύση θα πρέπει να εντείνει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και να προμηθεύσει το Κίεβο με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ως απάντηση στους πρόσφατους βομβαρδισμούς της Ουκρανίας από τη Μόσχα, δήλωσε σήμερα, Τετάρτη 3/1 ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

Η Ρωσία σφυροκόπησε χθες, Τρίτη, τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ουκρανίας με ένα νέο κύμα σφοδρών αεροπορικών βομβαρδισμών που στοίχισε τη ζωή σε πέντε αμάχους και προκάλεσε εκκλήσεις για παροχή από τη Δύση περισσότερης στρατιωτικής βοήθειας.

«Θα πρέπει να απαντήσουμε στην τελευταία επίθεση στην Ουκρανία με γλώσσα που ο Πούτιν καταλαβαίνει: ενισχύοντας τις κυρώσεις ώστε να μην μπορεί να φτιάξει νέα όπλα με λαθραία ανταλλακτικά και δίνοντας στο Κίεβο πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που θα του δώσουν τη δυνατότητα να καταστρέψει εγκαταστάσεις εκτόξευσης και κέντρα διοίκησης», έγραψε ο Σικόρσκι στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέθεσε τη ρωσική Alrosa, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής διαμαντιών στον κόσμο, καθώς και τον διευθύνοντα σύμβουλό της, τον Πάβελ Αλεξέγεβιτς Μαρίνιτσεφ, στον κατάλογο των κυρώσεών της, ανακοινώθηκε σήμερα.

«Βάσει της απαγόρευσης που εισαγάγαμε για τα διαμάντια με το 12ο πακέτο κυρώσεων, η ΕΕ περιέλαβε σήμερα στον κατάλογο την Alrosa, τη μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης διαμαντιών στον κόσμο, και τον διευθύνοντα σύμβουλό της», ανακοίνωσε μέσω της πλατφόρμας X ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Η ΕΕ επιβάλλει την απαγόρευση στα διαμάντια σε συντονισμό με την Ομάδα των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών, η οποία ανακοίνωσε παρόμοια απαγόρευση το Δεκέμβριο.

Ο ΟΗΕ θέλει αποκλιμάκωση του πολέμου

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της ύπατης αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ κάλεσε χθες Τρίτη να ληφθούν άμεσα μέτρα για να υπάρξει αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία.

Φονικά πλήγματα καταγράφτηκαν σε κατοικίες σε ουκρανικές περιοχές και σε ρωσική παραμεθόριο περιφέρεια χθες Τρίτη, ενώ κύματα αεροπορικών σκότωσαν ή τραυμάτισαν δεκάδες ανθρώπους κι εξώθησαν το Κίεβο να ζητήσει από τη Δύση να επιταχύνει τις παραδόσεις όπλων.

«Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών προκαλεί συναγερμό, δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία και στη Ρωσία. Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαγορεύει επιθέσεις αδιακρίτως και επιθέσεις εναντίον πολιτικών εγκαταστάσεων», τόνισε η ύπατη αρμοστεία μέσω X (του πρώην Twitter).

Ο επικεφαλής της «Φόλκερ Τουρκ καλεί να ληφθούν άμεσα μέτρα για να υπάρξει αποκλιμάκωση, να διασφαλιστεί η προστασία των αμάχων και η τήρηση του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε.

Οι βομβαρδισμοί, κυρίως στο Κίεβο και στη βορειοανατολική περιφέρεια Χάρκοβο, έγιναν προτού συμπληρωθούν 24 ώρες αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διεμήνυσε πως θα «εντατικοποιηθούν» οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, έπειτα από επίθεση άνευ προηγουμένου στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ.

Ο πόλεμος γνωρίζει νέα κλιμάκωση τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με τη Ρωσία να εξαπολύει την Παρασκευή κύματα επιδρομών σε ουκρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, του Κιέβου, με τον επίσημο απολογισμό των αρχών να κάνει λόγο για 39 νεκρούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ