ΚΟΣΜΟΣ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται στις εκρήξεις στο Ιράν - Καταδικάζει ο Γκουτέρες

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται στις εκρήξεις στο Ιράν - Καταδικάζει ο Γκουτέρες
AP Photo / Luis M. Alvarez

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εμπλέκονται, με κανέναν τρόπο, στις εκρήξεις που σημειώθηκαν στο Ιράν και δεν έχουν λόγο να πιστεύουν ότι εμπλέκεται το Ισραήλ, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, τονίζοντας ότι μια κλιμάκωση των συγκρούσεων στην περιοχή «δεν είναι προς το συμφέρον» καμίας χώρας.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Κερμάν του Ιράν από τις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν την Τετάρτη κατά τη διάρκεια μιας τελετής στη μνήμη του διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης Κάσεμ Σολεϊμανί ο οποίος σκοτώθηκε από πλήγμα αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους το 2020 στη Βαγδάτη.

Ιρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν «τρομοκράτες», χωρίς να προσδιορίσουν ποιους εννοούν.

«Οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται με κανέναν τρόπο. Κάθε αντίθετος ισχυρισμός είναι παράλογος» είπε ο Μίλερ, προσθέτοντας: «Δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι το Ισραήλ εμπλέκεται σε αυτήν την επίθεση».

Αναφερόμενος στον θάνατο του υπαρχηγού της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι, ο Μίλερ είπε ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου σε άλλα μέτωπα. Ο εκπρόσωπος είπε ότι δεν μπορεί να κάνει κάποια εικασία για το ποιος ευθύνεται για την επίθεση εναντίον του Αρούρι, τον οποίο αποκάλεσε «βάναυσο τρομοκράτη που έχει αίμα πολιτών στα χέρια του».

Το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει, ούτε όμως και διέψευσε ότι εξαπέλυσε την επίθεση εναντίον του Αρούρι.

Η Ουάσινγκτον δεν είχε ενημερωθεί πριν από το πλήγμα, σημείωσε ο Μίλερ.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες καταδικάζει απερίφραστα τη διπλή έκρηξη στην Κερμάν

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ «καταδίκασε απερίφραστα» τη διπλή έκρηξη που σημειώθηκε στο Ιράν, η οποία προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 103 ανθρώπων κοντά στον τάφο του Κάσεμ Σουλεϊμανί, αρχιτέκτονα των ιρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή του οποίου η Τεχεράνη τιμά τη μνήμη σήμερα, τέταρτη επέτειο του θανάτου του από αμερικανικό πλήγμα.

«Ο γενικός γραμματέας, Αντόνιο Γκουτέρες, ζητεί οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπός του Φλορένσια Σότο Νίνο σε ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ