ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Χρειαζόμαστε την Τουρκία, αλλά και η Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη

Αυστρία: Χρειαζόμαστε την Τουρκία, αλλά και η Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη
Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Κρίστιαν Κερν (φωτογραφία αρχείου) EPA/STEPHANIE LECOCQ

Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Κρίστιαν Κερν, προειδοποίησε πως ολόκληρη η Ευρώπη, αλλά ιδιαιτέρως η Ελλάδα θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα σε περίπτωση επιστροφής της Τουρκίας στην παλιά κατάσταση σχετικά με το προσφυγικό.

Με δήλωσή του στον τηλεοπτικό σταθμό Puls-4,ο Κερν σημείωσε ακόμη πως η ενδεχόμενη καθιέρωση της θανατικής ποινής θα σήμαινε ολοκληρωτική διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η κατάσταση στην Τουρκία είναι ανησυχητική και κάποια πράγματα εκεί δεν συνάδουν με τις αρχές του κράτους δικαίου, και για το λόγο αυτό είναι ακόμη σημαντικότερο η ΕΕ να επιδράσει από κοινού απέναντι στην Τουρκία».

Όσον αφορά στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, ο Κερν αναφέρει πως έχει μειωθεί αρκετά ο αριθμός των προσφύγων που περνούν στην Ελλάδα από τη θάλασσα, οπότε αν επανέλθει η παλιά κατάσταση, η Ευρώπη, αλλά κυρίως η Ελλάδα θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα.

Σχετικά με την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Αυστριακός καγκελάριος δήλωσε σε άλλη συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία πως μετά και τα τελευταία γεγονότα και με την ενδεχόμενη επαναφορά της θανατικής ποινής η προοπτική αυτή φαίνεται όλο και πιο μακρινή, ενώ τόνισε: «Χρειαζόμαστε την Τουρκία, αλλά και η Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη».

Τέλος, αναφερόμενο στις διαδηλώσεις υπέρ του Ερντογάν που έγιναν στη Βιέννη καταδίκασε τις καταστροφές που έγιναν σε κουρδικό κατάστημα όπως και τη χρήση βίας λέγοντας πως αυτό ήταν «απόλυτα απαράδεκτο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ