ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Ο «Ηρακλής» είναι η μεγαλύτερη και πιο δηλητηριώδης αράχνη στον κόσμο

Αυστραλία: Ο «Ηρακλής» είναι η μεγαλύτερη και πιο δηλητηριώδης αράχνη στον κόσμο
Pixabay

Έχει μέγεθος 7,9 εκατοστά, δόντια που θα μπορούσαν να τρυπήσουν ανθρώπινο νύχι και δηλητήριο που θεωρείται το πιο θανατηφόρο στον κόσμο. Ο λόγος για τον «Ηρακλή» που είναι μεγαλύτερη από τον «Κολοσσό», την αράχνη του ίδιου είδους που κατείχε το ρεκόρ μεγέθους από το 2018.

Με δόντια που θα μπορούσαν να τρυπήσουν ένα ανθρώπινο νύχι, το μεγαλύτερο αρσενικό δείγμα του πιο δηλητηριώδους αραχνοειδούς στον κόσμο βρήκε νέο σπίτι στο Πάρκο Ερπετών της Αυστραλίας. Η θανατηφόρα αράχνη που έλαβε το όνομα «Ηρακλής» βρέθηκε στην Κεντρική Ακτή περίπου 80 χιλιόμετρα βόρεια του Σίδνεϊ, και αρχικά μεταφέρθηκε σε ένα τοπικό νοσοκομείο, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το πάρκο ερπετών.

Οι ειδικοί που το παρέλαβαν συνειδητοποίησαν ότι ήταν το μεγαλύτερο αρσενικό δείγμα που έχει βρεθεί ποτέ στην Αυστραλία.

Ο «Ηρακλής» έχει μέγεθος 7,9 εκατοστά και είναι μεγαλύτερος από τον «Κολοσσό», την αράχνη του ίδιου είδους που κατείχε το ρεκόρ μεγέθους από το 2018. Οι αράχνες του Σίδνεϊ συνήθως, έχουν μήκος από ένα έως πέντε εκατοστά, με τα θηλυκά να είναι γενικά μεγαλύτερα από τα αρσενικά, αλλά όχι τόσο θανατηφόρα. Βρίσκονται κυρίως σε δασώδεις περιοχές και προαστιακούς κήπους γύρω από το Σίδνεϊ, μέχρι την παράκτια πόλη του Νιούκαστλ στα βόρεια και τα Μπλε Όρη στα δυτικά.

Ο «Ηρακλής» θα συμβάλει στο πρόγραμμα που υλοποιεί το πάρκο κατά των δηλητηρίων. Οι αράχνες που αιχμαλωτίζονται υποβάλλονται σε «άρμεγμα» για την εξαγωγή δηλητηρίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την παραγωγή αντιδότου που σώζει ζωές.

«Είμαστε συνηθισμένοι να δωρίζονται αρκετά μεγάλες αράχνες στο πάρκο, ωστόσο το να λαμβάνουμε μια τόσο μεγάλη αρσενική αράχνη είναι σαν να κερδίζουμε το τζάκποτ», δήλωσε η φύλακας αραχνών στο πάρκο, Έμα Τένι.

«Με την ύπαρξη ενός αρσενικού αυτού του μεγέθους στη συλλογή μας, η παραγωγή δηλητηρίου θα μπορούσε να είναι τεράστια και να αποδειχθεί απίστευτα πολύτιμη για το πρόγραμμα δηλητηρίων του πάρκου».

Σύμφωνα με το ΑP, από την έναρξη του προγράμματος το 1981, δεν υπήρξε θάνατος στην Αυστραλία από τσίμπημα αράχνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ